Het roer om: wonen op een andere manier (of plek)

wonen

Nu thuiswerken in veel gevallen prima blijkt te kunnen, is de cirkel waarin je kunt gaan wonen stukken groter. Waarom vertrek je niet naar het platteland of misschien zelfs wel over de grens?

In de voormalige stallen

Wonen is overal duur, maar vooral in de Randstad. En nu we zo veel meer thuiswerken, vragen veel mensen zich af: waarom ga ik niet elders in het land wonen? Het platteland biedt mogelijkheden, zeker nu een flink aantal agrarische bedrijven de komende tijd ophoudt te bestaan. In Lettele (Overijssel) wordt bijvoorbeeld gewerkt aan acht woningen in een voormalige boerderij met stallen en in De Lier (Zuid-Holland) wordt een agrarisch bedrijf verbouwd voor drie echtparen die er samen oud willen worden. Het zijn kleine voorbeelden, maar toch.

Emigreren naar Zuid-Spanje

Illustrator en vormgever Lisa van Gaalen (49) verhuisde in de zomer van 2018 met haar man Robin (54) en zoons Tom (14), Ties (11) en Timo (8) vanuit een appartement van 93 m2 in Amsterdam naar het stadje Estepona aan de Zuid-Spaanse kust. “We waren allang uit ons appartement in Amsterdam gegroeid; de jongens deelden één kamer, Robin en ik sliepen in de voormalige keuken. We wilden graag in de buurt van de zee wonen, en dachten aanvankelijk aan Haarlem of Den Haag om dan later, ‘als we oud zijn’, naar een warmer klimaat te vertrekken. Na een vakantie op Mallorca voelde ik diepe heimwee – veel sterker dan gewoon terugverlangen naar vakantie. Het was de ruimte, het gevoel van vrijheid en dat verrukkelijke weer en ik vroeg me af: waarom nog vijftien jaar wachten tot de jongens het huis uit zijn? Waarom gaan we niet nu? Voordat ze op de middelbare school zitten en hun leven in Nederland opbouwen?”

Spaanse les

“We bespraken het met elkaar en eigenlijk hadden we er heel snel alle vijf zin in. We namen Spaanse les, en Robin en ik kamden bij toerbeurt de omgeving rond Málaga uit op huizenprijzen, mogelijkheden, scholen in de buurt. Het werd Estepona in Andalusië, waar we een prima huurhuis vonden. Het eerste jaar verhuurden we ons appartement, zodat we altijd nog konden terugkeren naar Amsterdam. In het begin werkte Robin vier dagen in Nederland en tien dagen thuis in Spanje, maar sinds de pandemie werkt hij alleen maar hier. Ik kon mijn werk meteen vanuit Spanje doen. Inmiddels hebben we honderd meter van zee een huis gekocht en er zijn momenten dat ik het nog steeds niet kan geloven. Een fijn huis met ruime tuin en een zwembad dat we delen met de buren. Ik ben elke dag gelukkig met onze stap.”

Oud postkantoor werd B&B

Margaretha Akkerman (52) verhuisde twee jaar geleden met haar man Bart Räkers (46) en hun tweeling Max en Daan (14) vanuit een huis aan de rand van Utrecht naar Schoonoord, een dorpje in de bossen van Drenthe.

“Bart en ik waren al zzp’ers – ik ben vertaler en Bart schrijft softwareprogramma’s – en voor ons werk waren we niet gebonden aan Utrecht. We woonden aan een drukke straat en vlak bij ons huis werden steeds vaker grote festivals en bijeenkomsten georganiseerd. Toen het industriegebied aan de overkant van het kanaal uit ging breiden, vroegen we ons af: wat voegt het toe om hier zo duur te wonen? In het stadscentrum kwamen we zelden en al hadden we een heerlijk huis, we hadden vooral de lasten en niet de lusten van de stad.”

Heerlijk gevoel

“Eenmaal de knoop doorgehakt, gingen we op Funda op zoek naar een woning met mogelijkheid tot het runnen van een bed & breakfast en camping. Dat zoeken gaf ons het heerlijke gevoel dat de wereld voor ons open lag. Een oud postkantoor in Schoonoord voldeed aan alle wensen en we hadden genoeg overwaarde om alles ook helemaal op te knappen. Het mooie is: we kunnen hier blijven dromen. We hebben de ruimte om uit te breiden en alles bijvoorbeeld ecologisch te maken.”

Een andere richting op

Heb je (nog niet zo concrete) woonwensen en -ideeën en zoek je mensen die daar ook mee bezig zijn of over nadenken? Hier vind je meer informatie.
  • @tinyhousenederland en @tiny_house_ideas  (over klein en/of duurzaam wonen).
  • Stadmakersonline.nl. Een platform van stadmakers en hun organisaties in heel Nederland. Plus mooie projecten van denkers, doeners, durfals en mooimakers voor de stad van morgen.
  • Sociaalcreatieveraad.nl. Vijftig vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke net­werken bundelen hun krachten om met ontwerpers en kunstenaars de samen­leving vorm te geven in deze nieuwe tijd.
  • Cooplink.nl. Denk je erover om een woon­coöperatie op te zetten met een groep mensen? Veel tips zijn te vinden bij Cooplink, de vereniging van alle wooncoöperaties en vergelijkbare initiatieven.
  • Radio­presentator en journalist Petra Possel gooide het roer om. In haar boek De stad uit beschrijft ze met flink wat zelfspot hoe ze, na de dood van haar man, Amsterdam verruilde voor een voormalig ­walvisvaardersdorp in Friesland. Momenteel wordt er gewerkt aan de verfilming van het boek, met een hoofdrol voor Lies Visschedijk.

Meer lezen

Fotografie Emil Widlund/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN