Nu thuiswerken in veel gevallen prima blijkt te kunnen, is de cirkel waarin je kunt gaan wonen stukken groter. Waarom vertrek je niet naar het platteland of misschien zelfs wel over de grens?
In de voormalige stallen
Wonen is overal duur, maar vooral in de Randstad. En nu we zo veel meer thuiswerken, vragen veel mensen zich af: waarom ga ik niet elders in het land wonen? Het platteland biedt mogelijkheden, zeker nu een flink aantal agrarische bedrijven de komende tijd ophoudt te bestaan. In Lettele (Overijssel) wordt bijvoorbeeld gewerkt aan acht woningen in een voormalige boerderij met stallen en in De Lier (Zuid-Holland) wordt een agrarisch bedrijf verbouwd voor drie echtparen die er samen oud willen worden. Het zijn kleine voorbeelden, maar toch.
Emigreren naar Zuid-Spanje
Spaanse les
Oud postkantoor werd B&B
Margaretha Akkerman (52) verhuisde twee jaar geleden met haar man Bart Räkers (46) en hun tweeling Max en Daan (14) vanuit een huis aan de rand van Utrecht naar Schoonoord, een dorpje in de bossen van Drenthe.
“Bart en ik waren al zzp’ers – ik ben vertaler en Bart schrijft softwareprogramma’s – en voor ons werk waren we niet gebonden aan Utrecht. We woonden aan een drukke straat en vlak bij ons huis werden steeds vaker grote festivals en bijeenkomsten georganiseerd. Toen het industriegebied aan de overkant van het kanaal uit ging breiden, vroegen we ons af: wat voegt het toe om hier zo duur te wonen? In het stadscentrum kwamen we zelden en al hadden we een heerlijk huis, we hadden vooral de lasten en niet de lusten van de stad.”
Heerlijk gevoel
“Eenmaal de knoop doorgehakt, gingen we op Funda op zoek naar een woning met mogelijkheid tot het runnen van een bed & breakfast en camping. Dat zoeken gaf ons het heerlijke gevoel dat de wereld voor ons open lag. Een oud postkantoor in Schoonoord voldeed aan alle wensen en we hadden genoeg overwaarde om alles ook helemaal op te knappen. Het mooie is: we kunnen hier blijven dromen. We hebben de ruimte om uit te breiden en alles bijvoorbeeld ecologisch te maken.”
- Neem een kijkje op de website van de B&B.
Een andere richting op
- @tinyhousenederland en @tiny_house_ideas (over klein en/of duurzaam wonen).
- Stadmakersonline.nl. Een platform van stadmakers en hun organisaties in heel Nederland. Plus mooie projecten van denkers, doeners, durfals en mooimakers voor de stad van morgen.
- Sociaalcreatieveraad.nl. Vijftig vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke netwerken bundelen hun krachten om met ontwerpers en kunstenaars de samenleving vorm te geven in deze nieuwe tijd.
- Cooplink.nl. Denk je erover om een wooncoöperatie op te zetten met een groep mensen? Veel tips zijn te vinden bij Cooplink, de vereniging van alle wooncoöperaties en vergelijkbare initiatieven.
- Radiopresentator en journalist Petra Possel gooide het roer om. In haar boek De stad uit beschrijft ze met flink wat zelfspot hoe ze, na de dood van haar man, Amsterdam verruilde voor een voormalig walvisvaardersdorp in Friesland. Momenteel wordt er gewerkt aan de verfilming van het boek, met een hoofdrol voor Lies Visschedijk.
Meer lezen
- Deze tips komen uit het woondossier van Flow 9-2021. Je kunt het nummer hier bestellen.
- Marieke woont samen met haar gezin, hond en katten in een oude zuivelfabriek. Lees hier haar verhaal.
- Samenwonen met anderen: drie verhalen over creatieve woonoplossingen.
- Van hofje tot thuishuis: vier initiatieven om jong en oud dichter bij elkaar te laten wonen.
Fotografie Emil Widlund/Unsplash.com