Koken met eetbare bloemen: hoe begin je?

eetbare bloemen

Koken met bloemen: het kan – en we doen het zelfs al vaker dan we denken. Bloemen connaisseur Anna Koster (60) vertelt in Trouw dat er verrassend veel lekkere en gezonde bloemen zijn.

Ruim dertig jaar geleden maakte de kwekersdochter kennis met eetbare bloemen toen ze in Tokio een bloemendiner kreeg voorgeschoteld. En nu heeft ze een jaloersmakende tuin waarin het hele jaar door zo’n tweehonderd verschillende soorten eetbare bloemen groeien.

Volgens Anna eten we vaak zonder dat we het weten al bloemen. Zo zijn kappertjes (ingelegde) bloemknopjes en bloemkool en broccoli zijn trossen bloemknopjes. Zo vreemd is het dus niet.

Eetbare bloemen passen in deze tijd

Het eten van bloemen past ook in de trend van de vegetarische en veganistische levensstijl. Ongeveer een derde van de Nederlanders is in het afgelopen jaar minder vlees gaan eten. Bloemen zijn hiermee een gezond en ‘groen’ alternatief voor vlees of vis. En helemaal leuk: aan sommige bloemsoorten wordt zelfs een heilzame werking toegeschreven.

Bloemen op je bord

Bij steeds meer restaurants vind je eetbare bloemen op je bord. Superfleurig. Wil je er zelf ook mee experimenteren? Hier wat tips van Anna:

  • Champagneblad heeft een reinigende werking op je lichaam. Je kunt het als amuse eten, het is echt een smaakexplosie.
  • Tulpen hebben een witlofachtige smaak. Gebruik deze bloemblaadjes bijvoorbeeld als schuitjes om een hapje of een salade op te serveren.
  • Chocolaliefhebbers kunnen stukken chocola smaakvol versieren met bloemblaadjes van afrikaantjes, eeuwiglevenkruid of bloemblaadjes van de damascener roos.
  • Begoniabloemen smaken naar Granny Smith-appels. Smaak en kleur voeg je dus aan jouw brownies toe door ze te bedekken met oranjerode begoniabloemen.

Eetbare bloemen zijn alleen geschikt voor consumptie als ze onbespoten zijn. Je kunt ze plukken in de vrije natuur, bestellen bij de bloemist of kopen in een tuincentrum. Onbespoten plantjes kosten maar een euro meer. Heb je groene vingers, dan kun je natuurlijk ook eetbare bloemen in jouw tuin planten.

Meer informatie

Wil je meer weten over het eten van bloemen? Anna Kosters heeft het boek bloemen met smaak geschreven. Met haar bedrijf Floral Touch organiseert zij onder meer proeverijen en presentaties voor het onderwijs en de zakelijke markt.

Tekst Eunice Frijde  Fotografie Annie Spratt/Unsplash

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN