Als selfcare niet meer genoeg is: dit kun je voor jezelf doen

self care

Leuk en aardig, al die selfcare-tips als een dagelijks ommetje en mediteren. Maar in een wiebelige periode kunnen die goedbedoelde tips ineens oppervlakkig overkomen. Wat doe je als niets meer lijkt te werken? 

Er is op dit moment zo veel gaande in de wereld en daardoor ook in ons, dat een simpele tip als ‘ga wat vaker naar buiten’ nog wel zinvol is, maar niet echt meer helpt. ‘Ik kan de eindeloze onzekerheid niet meer wegmediteren en kan mijn zorgen over het wereldnieuws niet meer van me afschrijven,’ schrijft journalist Lindsay Holmes in de Huffington Post. Er komt een moment dat de tips die we elkaar geven om ons beter te laten voelen, meer kwetsend dan helpend zijn.’

En dat kan heel frustrerend zijn. Want hoewel we ons best doen om overeind te blijven door goed voor onszelf en anderen te zorgen, lukt dat niet altijd meer. De Amerikaanse psycholoog Racine Henry vertelt in het artikel: “De effectiviteit van zelfzorg-strategieën neemt af als de stress-factor toeneemt. […] We zijn op dit moment aan het worstelen met dingen die we niet meer zomaar kunnen oplossen.”

Het helpt dus al om te accepteren dat er geen snelle vluchtstrook of uitweg is voor hoe we ons op dit moment voelen. Dat betekent niet dat we die selfcare maar gewoon moeten laten zitten, want een wandelingetje of meditatiesessie kan nog steeds fijn zijn.

Het betekent wél dat we niet te streng voor onszelf moeten zijn. Als een meditatiesessie niet meer werkt of als even kletsen met een vriendin niet meer genoeg is, heb je niet automatisch gefaald. Wat kun je nog meer doen als niets meer lijkt te werken? Holmes geeft vijf tips.

1. Accepteer dat je je rot voelt

Want het wegduwen van moeilijke emoties kost alleen maar meer energie. Henry: ‘Veel dingen zijn gewoon rot op dit moment. Punt. Er is niets mis met het omarmen van die rottigheid. Zolang je nog kunt functioneren in de basis (jezelf verzorgen, goed eten en slapen en je verantwoordelijkheid nemen) is het meer dan prima om ook eens flink uit te huilen of een heel weekend in je pyjama door te brengen.’

2. Verander af en toe van omgeving

Zolang het veilig en toegestaan is, kun je proberen om af en toe van omgeving te veranderen. Een weekendje weg in eigen land of een lange wandeling maken in een gebied waar je nog niet geweest bent, kan al fijn zijn.

3. Probeer wat meer te slapen als dat kan

Vroeger naar bed, misschien een middagdutje of gewoon even je ogen dichtdoen. Het lost je problemen niet op, maar het geeft je brein wel de pauze die het juist nu zo nodig heeft.

4. Vraag om hulp

Je hoeft het niet alleen te doen en om hulp vragen is niet zwak, maar juist heel sterk. Als van je af kletsen niet meer helpt, kan het fijn zijn om eens in gesprek te gaan met een professional. Al is het om gewoon even een luisterend oor te hebben.

Holmes: ‘Haalt zo’n gesprek alle pijn en hopeloosheid weg? Nee, waarschijnlijk niet. Maar in een tijd waarin we het gevoel hebben dat we de controle verliezen, kan een regelmatige sessie helpen. En dat is genoeg voor nu.’

5. Voel wat je moet voelen

Assistent-hoogleraar psychiatrie Jessica Gold vertelt in het artikel: “Er is geen juiste manier om ergens mee om te gaan op dit moment. Wat je ook voelt, het mag er zijn, en het is belangrijk dat je jezelf die emotie ook laat voelen.”

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Bron Huffington Post  Fotografie Lux Graves/Unsplash.com
Gepubliceerd op 4 januari 2022, laatst bewerkt op 28 februari 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN