Van crompouce tot frikanpouce: dit zijn de laatste pouce-variaties

Ken je de crompouce al? De combi van croissant en tompouce is zowel een hit als onderwerp van discussie. En er duiken steeds weer nieuwe tompouce-variaties op.

Misschien ben je ze al tegengekomen: croissantjes gevuld met gele room, afgetopt met die iconische pastelroze glazuur. Ze zijn een hit op social media en liggen volop in de winkels. Maar wacht, er is meer. De crompouce blijkt namelijk niet de enige tompouce-variant. Ook de panpouce (pannenkoek-tompouce) en de olipouce (oliebol-tompouce) zijn inmiddels in het leven geroepen.

Gebak gaat viral

In oktober ging het feestelijke gebak viral op Tiktok: de crompouce werd plots zeer gewild. Banketbakkerijen en winkels spelen handig in op het succes, de crompouce is nu bijna overal te verkrijgen en vliegt over de toonbank. Dat beaamt bakkerij ‘t Stoepje in een interview met het AD: ‘Wij hadden niet verwacht dat het zo supergoed zou lopen. In anderhalve week hebben we ruim vijftigduizend crompoucen verkocht, echt extreem veel.’

Het crompouce conflict

De crompouce is zelfs zo populair dat er een wikipedia pagina aan is gewijd. Het is natuurlijk ook een grappige naam, crompouce. Geen wonder dat bakkers die graag overnemen. Daar is overigens niet iedereen even blij mee: Ulrika Menig, eigenaar van Bammetje Bakery, zegt de crompouce in 2020 al te hebben bedacht. Ze heeft die naam vervolgens ook laten registreren, en dat is slecht nieuws voor alle crompouce-verkopers. Want elke croissant-tompouce kruising een crompouce noemen, mag niet zomaar.

Schuilnaam

Er wordt overigens niet al te moeilijk gedaan over het aanpassen van die naam. ‘Ophef is onnodig, mensen willen gewoon dat roze ding,’ vertelt bakker Frank Lakerveld aan het AD.
Crompoucen liggen dus gewoon onder een schuilnaam in de schappen, bijvoorbeeld als roomcroissant. Of krompoes. Of Tomp Croes (naar de acteur Tom Cruise). En er zijn dus nieuwe varianten bedacht, zoals de eerder genoemde panpouce en olipouce.

How to produce a pouce

Overigens kun je het nieuwe fenomeen eenvoudig namaken, daar hoef je geen Gordon Ramsay voor te zijn. Pak of bak een random product, vul het met room en giet er naar smaak een roze topping overheen. Wees hierbij niet zuinig, more is more. Of alle varianten even geslaagd zijn? De frikanpouce (frikandel-tompouce) klinkt eerder als een smakelijke grap dan een smakelijk gerecht. Al valt er over smaak niet te twisten. En de hilariteit van het opdienen van zo’n nieuwe creatie is ook wat waard.

Meer lezen

Tekst Caren Maris  Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 22 november 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN