Slow tv: dit is het en waarom we het zo fijn vinden om te kijken (+ kijktips)

slow tv

Slow tv zoals Boer Zoekt Vrouw, Bed & Breakfast, Heel Holland Bakt. We zetten onze televisie er graag voor aan. Dit is de reden waarom we er zo graag naar kijken en deze programma’s niet wilt missen.

De geschiedenis van slow tv

Slow tv of slow televisie vindt zijn oorsprong vooral in Noorwegen. Hier zond de publieke omroep NRK in 2009 steeds vaker lange documentaires uit, zoals Bergensbanen minutt for minutt. Tijdens deze uitzending keek je zeven uur lang naar een treinreis van Bergen naar Oslo.

Dit was zo populair dat er wereldwijd steeds meer van dit soort langzame televisie verscheen. Denk bijvoorbeeld aan de knapperende haardvuren die je op Netflix vindt. Of verschillende livestreams van een rivier ergens in een natuurgebied.

Dit is slow tv anno nu

Het begrip heeft inmiddels een grote ontwikkeling doorgemaakt en vandaag de dag betekent slow tv vooral een uitzending met een rustige montage. Dus geen grote plottwists, snel wisselende scènes of een overdaad aan prikkels, maar programma’s met een duidelijke opbouw zonder veel verrassingen.

Waarom kijken we zo graag naar langzame televisie?

Dat zit hem vooral in de rust die je ervaart tijdens het kijken van een aflevering. Als kijker weet je al een beetje wat er komt, omdat de structuur van een aflevering altijd weer hetzelfde is. Het is een welkome tegenhanger van de snelheid die je tegenwoordig vaak in televisieprogramma’s ziet.

AD-columnist Angela de Jong zegt erover in een artikel voor Veronica Superguide: “Slow tv laat het geruststellende van het dagelijks leven zien. Een stamppotje eten, een kopje koffie drinken met een stroopwafel, en een potje jeu de boules op de camping in Frankrijk. Slow tv-programma’s zetten dat dagelijks leven op een voetstuk. Dat maakt het kneuterig, maar tegelijkertijd ook heel herkenbaar voor de kijker.”

Ook programmamaker Sander Nieuwenhuijsen is fan van het langzame televisiegenre. Zo kijkt hij na een lange werkdag vaak naar Rail away, legt hij uit in een artikel voor Max Meldpunt. Dit is niets anders dan een trein van A naar B zien gaan.

Nieuwenhuijsen: “Langzame televisie geeft ontspanning. Als ik een drukke dag heb gehad, word ik soms moe van mijn gedachten. Als het stil of donker is, gaat mijn hoofd de stilte opvullen met honderdduizend dingen.

Langzame tv is net interessant genoeg om mijn gedachten af te leiden, maar te saai om me stimuleren of inspireren en me weer nieuwe gedachten te geven. Je wordt niet alle kanten op geslingerd qua emoties en energie. En door de voorspelbaarheid kost het geen energie om er naar te kijken.”

Deze slow tv programma’s wil je kijken

Ook eens proberen? Er zijn allerlei verschillende soorten programma’s die binnen het genre slow tv vallen. Zo zijn er gloednieuwe afleveringen van het programma Rail away, dat uitgezonden wordt op NPO 2. Nog meer fijne voorbeelden van langzame televisie:

  • We zijn er bijna! In dit programma reizen Nederlandse toeristen in eigen caravan of camper in groepsverband een bepaalde route.
  • Bed & Breakfast. Drie stellen logeren allemaal één nacht bij elkaar. Tijdens hun bezoek onderwerpen ze elkaars bed and breakfast aan een grondig onderzoek. Welk bed & breakfast wordt als beste beoordeeld?
  • Boer Zoekt Vrouw. Tien boeren met verschillende karakters gaan in dit programma op zoek naar de liefde.
  • B&B Vol Liefde. Zelfde concept als Boer Zoekt Vrouw, maar dan met B&B eigenaren.
  • Onderweg Naar Liefde. Nog een keer hetzelfde idee, maar dan met busjeseigenaren die onderweg daten.
  • Heel Holland Bakt. Programma waarin tien amateurbakkers strijden voor de eerste plek.
  • Ik Vertrek. Nog zo’n lekker langzaam programma waarin een stel of gezin naar het buitenland verhuist.
  • Binnenstebuiten. Een dagelijks programma dat zich focust op natuur, interieur, eten en mooie verhalen van gewone mensen.

Meer lezen


Tekst Bente van de Wouw  Bron Max Meldpunt, Veronica Superguide  Fotografie Stephen Monterroso/Unsplash
Gepubliceerd op 23 februari 2025

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN