Kookboekenschrijver Janneke Vreugdenhil vindt het heerlijk om te koken met wat er toevallig nog in de koelkast ligt. En daarbij belangrijk: zo veel mogelijk groenten. Zo maak je haar favo-restjes-curry.
Dit heb je nodig
Voor 4 personen
2 el arachideolie of ghee
- 1 ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 5 cm gemberwortel, fijngesneden
- 1 tl gemalen koriander
- 2 tl gemalen kurkuma
- 2 tl (zoet) paprikapoeder
- 1 tl gemalen komijn
- 3 kruidnagels, fijngewreven in een vijzel
- ¼-½ tl chilivlokken
- 1 blik gepelde tomaten (400 ml)
- 750 g groenten naar keuze, zo nodig in dobbelstenen gesneden
- 125 ml crème fraîche
- ½ tl garam masala
- sap van 1-2 limoenen
- handje vers korianderblad (of bladselderij, of peterselie), grofgesneden
Zo maak je het
- Verwarm de arachideolie of ghee in een ruime pan, voeg de ui en een snufje zout toe en laat 10 minuten fruiten. Voeg de knoflook en gember toe en fruit een paar minuten mee.
- Voeg de koriander, kurkuma, paprikapoeder, komijn, kruidnagel, chili en peper toe en fruit nog even tot de specerijen flink gaan geuren.
- Doe de tomaten erbij en voeg een half blik water toe. Voeg nog een snuf zout toe en breng aan de kook. Draai het vuur dan weer laag en laat de saus 10 minuten pruttelen.
- Doe de groenten erbij. Begin met de groenten die het langst nodig hebben, zoals pompoen, zoete aardappel, (tuin)boontjes, spruiten, bloemkool, broccoli.
- Dan groenten die sneller gaar zijn, zoals paprika, aubergine, courgette en doperwten.
- Tot slot groenten die nauwelijks of geen garing nodig hebben, zoals spinazie, raapstelen en taugé.
- Roer op het laatst de crème fraîche en garam masala door de curry.
- Proef en maak het gerecht verder op smaak met zout, peper en het sap van de limoen. Bestrooi voor het serveren met de groene kruiden. Lekker met rijst.
Eerder verscheen van Janneke Vreugdenhil het kookboek We love groente.
Meer lezen
- Deze keukenrestjes kun je veilig aan de vogels in je tuin voeren.
- Deze groente- en fruitsoorten bewaren we vaak verkeerd (en zo moet het wél).
- Ook lekker: 5x hartige bakrecepten voor de lente.
Fotografie Annemarie Sabelis
Gepubliceerd op 28 maart 2025