Altijd al kippen willen houden? Zo begin je

kippen

Tegenwoordig zijn veel van ons de connectie met de natuur en de seizoenen een beetje kwijt. Hoe vinden we die weer terug? Schrijver Sarah Stirling geeft je tips in haar boek Meer natuur! en wij delen er een paar. Deze keer: kippen houden.

Robs stiefmoeder Jean noemt haar kippen ‘mijn meisjes’ en ze volgen haar op de voet alsof ze de rattenvanger van Hamelen is. Ik heb ontdekt dat kippen gemakkelijk en leuk gezelschap zijn, terwijl ze de tuin veranderen in een kringloopeconomie. Ze eten vrijwel alles en zijn gezellig tuingezelschap: ze tokken dankbaar bij je werkzaamheden terwijl zij de plaagdiertjes en klein onkruid voor je weghalen. Naast eieren poepen ze ‘zwart goud’ voor de composthoop.

Zo houd je kippen

Doe research

Is kippen houden toegestaan waar je woont? Heb je regels of procedures om je aan te houden, zoals het registreren van gevogelte of een minimale scharrelruimte? Kippen zijn sociale dieren; houd daarom ten minste drie vogels.

Kippen kopen

Zoek op internet naar ‘kippen te koop’ om te zien welke rassen je tegenkomt: er zijn heel veel soorten, allemaal met hun eigen kenmerken. Een plaatselijke fokker is een goede keuze voor vervolgadvies. Of bezorg een gelukkig thuis aan voormalige commerciële kippen, meestal kruisingen ten bate van een hoge eiproductie.

Eieren

Het hangt een beetje van het ras af, maar kippen leggen van lente tot herfst ongeveer twee eieren per drie dagen. Als ze een jaar of twee zijn, begint de eiproductie iets af te nemen.

Nachtren/-hok

Koop een kant-en-klaar kippenhok of maak er zelf een, inclusief een zitstok, een broedkast gevuld met houtkrullen en daaraan vast een kleine ren. Roofdieren kunnen over hekken klimmen of eronderdoor graven, dus gebruik veel kippengaas.

De grote ren

Het hoofdverblijf moet groter zijn dan de kleine ren aan het nachthok: ten minste drie vierkante meter per middelgrote kip. Hoe meer ruimte ze hebben, hoe gelukkiger en gezonder ze zullen zijn. Zorg voor goed kippengaas.

Dagelijkse verzorging

Zakken kippenvoer bevatten alles wat ze nodig hebben. Zet kommen water neer en kippengrit (voor hun spijsvertering). Maak het nachthok eens per week schoon. Laat ze er ’s morgens uit, doe ze tegen de schemer weer in het nachthok (kippen leren snel zichzelf naar bed te brengen) en verzamel de eieren.

Wist je dat?

Kippen om een goede reden op een troep mini-velociraptors lijken rond voedertijd? Ze zijn namelijk het nauwst verwante familielid van de T. rex. Ze zijn ook slimmer dan je misschien denkt: kippentaal bestaat uit ongeveer dertig verschillende geluiden die op meerdere manieren samengevoegd kunnen worden.

Opruimdienst

Kippen pikken graag naar insecten, slakken, verdwaalde zaadjes, klein onkruid en rottend fruit. Laat de dieren los in je tuin om dit karweitje zelf op te knappen, of gooi het voedsel in hun ren. Ze houden ook van keukenafval. Kippen eten bijna alles, maar doe een snelle check op internet om te zien welke dingen kippen niet mogen eten.

En mijn moestuin dan?

Laat je je kippen vrij rondscharrelen, scherm dan met gaas je pas ingezaaide bedden, jonge plantjes, fruit en groenten af die je niet kwijt wilt. Niet lang nadat ik trots een groentebed had ingezaaid, ontdekte ik dat Jeans kippen er een eetfeestje hielden, vrolijk pikkend naar mijn kostbare zaden, die ze nog in de lucht gooiden ook!

Hoe zit het met mijn gazon?

Ja, er zullen een paar kale plekken ontstaan. Kippen gebruiken hun poten als ze zoeken naar voedsel, rondkrabbelend op zoek naar iets interessants. Een draagbare ren kun je daarom af en toe op een andere plek zetten zodat het gras kan herstellen. Bij een vaste ren kun je overwegen zand of houtsnippers op de bodem te strooien.

Kippenbad

Stofbaden helpt vogels om hun veren vrij van ongedierte te houden, en ze zullen hun eigen spa graven als jij er niet een graaft. Zet een afwasteil op een zonnige plek, vul ‘m met zand, losse aarde of houtas en onthaal ze eventueel op een paar parasietwerende kruiden, zoals munt en salie.

Over Meer natuur!

De tekst in dit blog komt uit het boek Meer natuur!. Veel mensen hebben daar namelijk meer behoefte aan en dit boek neemt je in elk seizoen mee op avontuur aan de hand van tips, DIY’s en recepten. Zwem in natuurwater, kook boven een kampvuur, zoek schelpen, ga zeevissen of maak je eigen jam. Je hoeft geen grootse avonturen te beleven om meer in contact te komen met de natuur. Met tekst van Sarah Stirling en illustraties van Amy Grimes. Het boek wordt uitgegeven door Becht.

Tekst Sarah Stirling  Illustratie Amy Grimes

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN