Marleen vond haar liefde voor koken terug en maakt nu maaltijden voor de hele Randstad

Met haar bedrijf Marleen Kookt maakt Marleen maaltijden voor de hele randstad

Drukke banen, weinig tijd om lekker te koken: Marleen en haar man Joris ondervonden zelf hoe lastig het kan zijn om een verse maaltijd op tafel te zetten tussen de voetbaltrainingen door. Nu brengen ze met hun eigen bedrijf gezonde kant-en-klaarmaaltijden rond in de Randstad.

Wat ben je aan het doen?

“Ik heb net het weekmenu gemaakt voor Marleen Kookt, het bedrijf van mij en mijn man Joris Keijzer. In de hele Randstad brengen we met de bakfiets gezonde maaltijden rond, in porseleinen schalen. Klassiekers en nieuwe gerechten uit allerlei keukens, van lasagne bolognese tot een vegan maaltijdsalade. Thuis hoef je het alleen op te warmen. Elke dag is er keuze uit vega(n), vis of vlees. Of je neemt een abonnement, dan bezorgen we voor drie dagen tegelijk. We koken authentiek, dus een Thaise curry kan echt pittig zijn. Alles is vers bereid – ook de bouillons en ketchup – zonder conserveringsmiddelen en met veel kruiden.”

Met welk idee begon je?

“Toen onze kinderen klein waren en wij allebei drukke banen hadden, was dit iets waar we zelf behoefte aan hadden gehad. Iemand die met liefde voor je kan koken, zodat je zelf meer tijd over hebt voor je gezin. Vanwege dat gebrek aan tijd namen wij zelf een sabba­tical en woonden we ruim een half jaar op Mallorca. Daar herontdekte ik mijn plezier in koken. Terug in Nederland dacht ik: wat nu als ik ga koken voor mensen die misschien diezelfde behoefte aan ontzorgen hebben als wij? Zo gingen we dertien jaar geleden van start met Marleen Kookt.”

En dan kook je ineens voor mensen die je niet kent

“Daar was ik heel naïef in: ik begon gewoon met koken, eerst voor vijf gezinnen uit de buurt. Die waren zo enthousiast dat we al gauw vaste klanten kregen. Langzaam breidde zich dat uit. Toen de eerste klanten naar Haarlem verhuisden, gaven ze aan ons zo te missen. Dus we dachten: waarom gaan we niet ook daar bezorgen? Inmiddels kook ik met een team voor meer dan drieduizend mensen in de hele Randstad, nog steeds in één keuken.”

Hoe vind je het dat zo veel mensen met jouw gerechten aan tafel gaan?

“Eten is zoiets intiems. Ik vind het een eer dat zo veel mensen ons het koken van hun maaltijd toevertrouwen. En dat wij ze op onze beurt tijd en rust kunnen geven op dagen dat de kinderen naar voetbaltraining moeten bijvoorbeeld, of als ze tot laat moeten werken. Het leuke is: heel vaak vragen mensen me om een recept, want als er wél tijd is, willen ze zelf ook graag iets lekkers maken. Dat stimuleer ik erg, dus die recepten deel ik altijd. Al schrikken ze soms als ze erachter komen hoeveel werk het is, en dat je niet in twintig minuten klaar bent.”

Hoe houd je, als stel, werk en privé in balans?

“Daar hadden we van tevoren niet goed over nagedacht. Terwijl het best een risico is, samen zo verweven zijn. Ons geluk is dat we ieder ons eigen terrein hebben: ik doe de keuken, Joris alles eromheen. We zitten niet op elkaars stoel. En we hebben de afspraak om op bepaalde tijden niet over het bedrijf te praten. Dan wacht je tot de volgende dag, als de werkdag begint.”

Meer lezen

 


Fotografie Sara van der Borg
Gepubliceerd op 13 april 2025

Klaartje Scheepers is neerlandica, (culinair) redacteur en (schrijf)coach. Ze was onder andere hoofdredacteur van Elle Eten en in 2021 verscheen van haar hand het boek 'Van aardappel tot avocado'.
Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN