Nienke van Leverink schreef samen met Pieke Stuvel Het grote naaiboek. Pieke is een ervaren en succesvol naaister, Nienke kon daar nog helemaal niets van. In deze serie vertelt Nienke wat ze ervan heeft geleerd en geeft tips. Deze week: wat naaien je kan brengen.
Als een klassieke millennial van 34 ben ik handig met alles wat een schermpje heeft, maar totaal onhandig als het op ambachtelijke vaardigheden aankomt. Het is een goede ontwikkeling geweest dat handwerken voor meisjes niet meer verplicht is in het basisonderwijs, maar het gevolg is wel dat we een schat aan kennis zijn kwijtgeraakt.
Een van de vragen die me het vaakst wordt gesteld over Het grote naaiboek is dan ook: staat er ook in hoe je een knoop kunt vastmaken? Daarop kunnen we volmondig ‘ja’ zeggen. We hebben er bewust voor gekozen de simpelste handelingen in het boek op te nemen om juist tegemoet te komen aan de beginnende naaister.
Gedachten afleiden
Ik had niet verwacht dat ik zo veel plezier en rust zou vinden door het ontwikkelen van die vaardigheden. Vanwege die schermtijd, werkdruk en alles wat er gaande is in de wereld, kon ik overprikkeld en somber raken en vond ik het moeilijk om te ontspannen. Het fijne aan naaien is dat je je gedachten als het ware afleidt: je moet er wel je aandacht bij houden, maar het is een heel ander soort aandacht. Zo geef je het overspannen deel van je hersenen even rust. Niets zo fijn als twee lapjes op elkaar stikken, een scheur in een broek repareren, een patroon tekenen, of gewoon je stoffen sorteren.
Kleding vermaken
Wat ook een fijn gevoel geeft, is kleding vermaken. Onze kasten puilen uit, er is sowieso veel te veel kleding op deze wereld en toch dragen we een groot deel niet. Hoe fijn is het dan als je alle stukken in je garderobe die je niet draagt naar je smaak kunt aanpassen? Je gaat heel anders naar de wereld kijken als je weet dat je iets zelf met een paar handelingen kunt vermaken. Als je die zelfstandigheid hebt ontwikkeld, ben je niet langer afhankelijk van fast fashion-ketens.
Een ‘luie naaister’
Ook heb ik geleerd dat niet alles perfect hoeft. In het begin was ik erg geïntimideerd door samenwerken met Pieke Stuvel: zij is zo moeiteloos creatief. En toch noemde ze zichzelf ‘een luie naaister’. Pas aan het eind van het project begreep ik wat ze daarmee bedoelde. Het grote naaiboek heeft geen ingewikkelde patronen zoals de naaitijdschriften.
Pieke laat zien hoe je je eigen patroon tekent door je maten op te nemen en een paar simpele rekensommen te maken. Dat patroon kun je gewoon op bruin pakpapier tekenen. Haar methode is zo simpel dat je met twee vierkante stukken stof en een stuk elastiek in een uur een zwierende rok kunt maken. Vind je de bovenkant van een jurk leuker als top? Dan maak je hem gewoon een stuk korter. Het kan echt zo simpel zijn. Door Piekes manier van naaien ben ik tot dat inzicht gekomen.
Trots zijn
In het begin kon ik mezelf echt in de weg zitten door niet te durven beginnen, omdat ik meteen iets perfect wilde maken. Ook dat heeft me iets geleerd over de druk die mijn generatie zichzelf kan opleggen. Het idee van een hobby is namelijk dat je het doet omdat je het leuk vindt, niet om het resultaat. Wat ik maak is niet per se Etsy- of Instagramwaardig, maar toch ben ik er trots op. En mijn vriendinnen zijn allang blij dat ze door mijn boek nu een knoop kunnen aanzetten.
- We schreven hier al eerder over Het grote naaiboek.
- Het grote naaiboek kun je hier bestellen.
- Volg Het grote naaiboek op Instagram voor nog meer tips en nieuws over het boek.
Tekst Nienke van Leverink Fotografie Benigno Hoyuela/Unsplash.com