Zo maak je een vision board dat écht iets voor je kan betekenen

het maken van een vision board

Of het nu gaat om een doel, wens of verlangen: door het maken van een vision board krijg je helder wat je écht wilt. Dit is hoe je begint.

Ken je dat? De doelen die je, vol enthousiasme, met jezelf stelt aan het begin van een nieuw jaar, versloffen langzaam in de maanden erna. Ze lijken dan bij nader inzien toch niet haalbaar. Of je weet niet goed hoe je eraan moet beginnen. Tover dan eens die stapel tijdschriften tevoorschijn die je nog hebt liggen en leg een schaar en lijm op tafel. Want: het maken van een goal vision board – een collage van plaatjes van wat je voor elkaar zou willen krijgen – kan je misschien op weg helpen.

Visualiseer het pad

Het liefst begin je een vision board met een helder doel. Je kunt het ook een wens of een verlangen noemen. Waar het om gaat, is dat je je ervan bewust bent welke kant je op wilt en hoe jij je die toekomst voorstelt. Want zien waar je naartoe gaat, werkt motiverend en versterkt je zelfvertrouwen. En hoe preciezer en concreter je daarin bent, hoe helderder het is welk pad je gaat aflopen vanaf het punt waar je nu staat.

Zet je gedachten op papier

“Ook als je je doelen nog niet helder hebt, kan een vision board goed werken,” vertelt executive coach Frederike Everts. “Vaak zwerven er talloze gedachten rond in je hoofd. Zie daar maar eens een samenhangend plan van te smeden. Door je ideeën in kaart te brengen, krijg je er meer grip op.” Bovendien is een vision board een soort spiegel naar je binnenwereld, verklaart Everts. “Alles wat in je hoofd en je hart zit, maak je zichtbaar door er beelden en woorden bij te zoeken. Dat kan ook helpen om keuzes te maken. En vervolgens focus te houden.”

Gebruik je intuïtie

Het maken van een vision board is bovendien een fijne manier van vertragen. Je begint met een groot vel papier, een stuk stof kan ook. Daarop plak, naai, teken of schilder je alles wat ook maar verbeeldt wat jouw wensen of doelen zijn. Alles is bruikbaar: van plaatjes tot eigen foto’s, van illustraties tot kleurstaaltjes en teksten.

Gebruik vooral je intuïtie, zegt Everts. “Dus verzamel in de voorbereidingsfase ook foto’s, plaatjes, illustraties of zinnen die je gewoon aanspreken, al weet je nog niet hoe het met je doel verband houdt. Later stel je jezelf de vraag: waarom is dit relevant voor mijn toekomst?” Een juiste manier van werken aan een vision board is er niet. Everts: “Zelf vind ik het prettig om met een stapel tijdschriften, schaar en lijm aan de slag te gaan, gewoon wat te knippen en te scheuren.”

Vergelijk en bespreek het

Niet alleen voor je carrièreplannen kan een vision board interessant zijn, maar ook voor je relaties, je vrienden en familie. Everts: “Door allemaal je eigen versie te maken, check je of je op hetzelfde spoor zit. Je brengt zo je gezamenlijke drijfveren en doelen in kaart. En misschien nog wel belangrijker: hoe die van elkaar afwijken. Het bespreken van die boards kan een handige manier zijn om elkaar nog beter te begrijpen.”

Het is wel belangrijk dat je vooraf bespreekt hoe je het proces van het vision board gaat aanpakken. “Het is niet de bedoeling dat je elkaar beïnvloedt of een bepaalde kant op stuurt, maar je kunt elkaar wel inspireren. Vraag elkaar bijvoorbeeld: wat spreekt je hierin aan? Wat voor gevoel roept dit beeld of deze tekst bij je op? Waar komt dat vandaan? Hoe wil je dat graag vormgeven in de toekomst?”

Hang ‘m op in het zicht

Is je vision board af, dan kun je hem een plek geven. Hang je hem op een zichtbare plaats, bijvoorbeeld op de deur van je koelkast, boven je bureau of aan de binnenkant van een keukenkastje, dan zie je hem elke dag. En dat kan helpen om er op gezette tijden bewust aandacht aan te besteden en zo steeds iets dichter bij je doel te komen.

Beginnen met je board: dit heb je nodig

  • Een leeg canvas (vel papier, schildersdoek, lap stof)
  • Schaar
  • Lijm
  • Tijdschriften, foto’s en illustraties
  • Pen, potloden, verf, kwasten

Stap 1: Stel je doel

  • Maak een lijstje van als je toekomstplannen, -wensen en ideeën. Schrijf alles op wat in je opkomt.
  • Maak daarvan een top tien. Wat of wie is het belangrijkst?

Stap 2: Voeg tekst toe

  • Formuleer je teksten positief. Vermijd daarom woorden als ‘niet’ en ‘geen’.
  • Zoek woorden met actie (‘opzetten’, ‘ontwikkelen’ of ‘leiden’ bijvoorbeeld).
  • Sta stil bij wat je hebt bereikt. Schrijf op welke stappen je al hebt gezet – en houd het bij.

Ook leuk: maak een collage

Je kunt ook het idee van een vision board loslaten en een collage maken zonder doel. Neem dan een thema of dilemma in gedachten. Probeer van tevoren niet te veel te bedenken wat je gaat maken. Het kan helpen om jezelf een tijdslot te geven, zodat je bijvoorbeeld een half uur lang aan de slag gaat. Ook een idee: maak spontaan collages met vrienden (en kinderen) die op bezoek komen.

book for paper lovers

Creeër je eigen vision board nu met Flow’s Book for Paper Lovers: vision board edition. Je bestelt ‘m hier of krijgt hem cadeau bij 5x Flow via deze aanbieding.

Meer lezen


Illustratie María Luque
Gepubliceerd op 26 maart 2025

Klaartje Scheepers is neerlandica, (culinair) redacteur en (schrijf)coach. Ze was onder andere hoofdredacteur van Elle Eten en in 2021 verscheen van haar hand het boek 'Van aardappel tot avocado'.
Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN