Gepubliceerd op 31 oktober 2020 Laatst bewerkt 21 januari 2025
De junk journal is de duurzame variant van een art journal: je gebruikt er vooral gevonden en gerecycled materiaal voor. Hier leggen we uit hoe je er zelf een maakt.
Zo’n journal varieert natuurlijk van persoon tot persoon, omdat iedereen ‘junk’ als iets anders beschouwt. Je kunt het letterlijk nemen, door zoals hierboven beschreven staat vooral gerecycled materiaal te gebruiken. Neem je het iets minder letterlijk, dan kan het ook een boekje worden waarin je al de ‘rommel’ uit je eigen leven stopt. Zoiets als de rommella in je huis, maar dan in een journal.
Wat is een junk journal?
Het verschil met een art journal is dat een junk journal een stuk duurzamer is. Dingen die je normaal gesproken in de prullenbak zou gooien, kun je nu een tweede leven geven in je rommeldagboek. Zo ga je ook nog eens met een frissere blik naar de spullen om je heen kijken.
Wat zijn de voordelen van een junk journal?
Zoals hierboven al staat, is een van de voordelen dat je anders gaat kijken naar de dingen en spullen om je heen. Iets wat eerder ’troep’ of ‘rommel’ was, kan nu je inspiratiebron zijn. En die frissere blik wakkert je creativiteit weer aan.
Ook fijn aan deze versie van een journal: het gaat niet om het resultaat, maar echt om de belevenis zelf. Zo kun je aanrommelen in je dagboek zonder dat het mooi of af hoeft te zijn. Daaag, perfectionisme.
Vier manieren om de junk journal te gebruiken
Wil je er graag mee beginnen? Dit zijn vier manieren waarop je zo’n junk journal kunt gebruiken.
- Gebruik ’m als dagelijkse journal
Net zoals je een agenda of bullet journal zou gebruiken. Je schrijft er je dagelijkse gedachten en afspraken in, maar dan op een visuelere manier. Je kunt hiervoor pagina’s uit een oud tijdschrift of boek gebruiken, of spreads uit folders die je in de brievenbus krijgt. Je kunt er ook je dagelijkse herinneringen in stoppen. Een bonnetje van de koffie die je met een vriendin dronk of een aankoopkaartje van de broek die je kocht. - Gebruik ’m als planner
Ben je gek op to do-lijstjes, dan kun je je junk journal zo inrichten dat het een planner wordt. Schrijf er de dingen in op die je die dag, week of maand moet doen of schrijf er alleen je afspraken in op. Je kunt zelf kiezen hoe je het vormgeeft. - Maak een herinneringsboek
Van je eigen leven of dat van je moeder of oma, bijvoorbeeld. Verzamel alle tastbare herinneringen die je van die persoon hebt en plak ze (in chronologische volgorde) in. Op die manier heb je een mooi boek om in de kast te zetten. - Geef je junk journal een thema
Je boek hoeft niet altijd persoonlijk te zijn, je kunt het ook een bepaald thema geven. Rondom dit onderwerp verzamel je dan allerlei dingen die je tegenkomt. Kies bijvoorbeeld voor het thema bloemen en plak gedroogde bloemen in, of patronen en illustraties die je tegenkomt.
Meer lezen
- 9 creatieve hobby’s om te proberen.
- Bullet journal inspiratie opdoen: 3 websites.
- Liesbeth zoekt een hobby: schilderen op nummer.
Bron Artjournalist.com Fotografie Heather Green/Unsplash