Wil je op een creatieve manier restmateriaal hergebruiken? Probeer dan eens een ets van een drinkpak. Crafter Ellen Nij Bijvank laat zien hoe je dit doet.
Deze techniek wordt ook wel Tetra Pak-ets genoemd (vanwege de Tetra Pak-verpakking): een huis-tuin-en-keukenvariant van droge naald etsen. Bij deze diepdruktechniek kras je in een plaat, breng je een laagje inkt aan en druk je af met een etspers. Net als bij droge naald etsen kun je ook de etsen die je van een lege verpakking maakt, vaker afdrukken.
Voordat je begint: en; het is belangrijk dat de verpakking een aluminium binnenkant heeft (soms zie je bij de dop al een randje aluminium). Of kijk of op de verpakking staat: Tetra Pak, Tetra Brik, Aseptic of ‘responsible aluminium sourcing’ (vaak bij houdbare melk, ijsthee en vruchtensappen).
Ets maken? Dit heb je nodig
- Lege drankkartons
- Schaar
- Potlood
- Overtrekpapier
- Puntig voorwerp (ets- of stop- naald, pen of hobbymesje)
- Aquarelpapier
- Bakje water
- Lino-inkt op waterbasis
- Oud (bank)pasje of stukje stevig karton
- Keukenpapier
- Printerpapier
- Oude theedoek
- Pastamachine of lepel
Het stappenplan
- Spoel de lege verpakkingen schoon, knip ze open en droog goed af. Knip een stukje uit ter grootte van de tekening die je wilt etsen. Houd ook rekening met de breedte van je pastamachine
- Maak met potlood een tekening op het overtrekpapier (of trek een mooi plaatje over) en leg die op z’n kop op de aluminiumzijde van het drankkarton. Wrijf er met je duim stevig overheen om de potloodlijnen over te brengen. Pas op dat de tekening niet verschuift.
- Ga met de naald of een ander puntig voorwerp stevig over de potloodlijnen. Kijk goed of je alle lijnen hebt ‘geëtst’. Je kunt ook direct met de naald op het aluminium tekenen. Pas op dat je niet door het karton snijdt als je een hobbymesje gebruikt.
- Knip het aquarelpapier op maat: iets groter dan het geëtste karton. Let op dat het in de pastamachine past. Leg het papier in een bakje met water en laat het daarin weken terwijl je inkt aanbrengt op het aluminium.
- Breng wat lino-inkt aan op het aluminium en verdeel die met een oud pasje of stevig kartonnetje over de tekening. Controleer of in elke lijn inkt zit. Schraap daarna het grootste deel van de overtollige inkt eraf.
- Haal met keukenpapier de rest van de overtollige inkt weg. Neem elke keer een nieuw stukje papier. Ga door tot het ongeëtste aluminium zo schoon is als je wilt (want misschien wil je juist een waasje achterlaten zodat je de kleur terugziet in de print). Pas op dat je niet de inkt uit de etslijnen wegveegt.
- Haal het aquarelpapier uit het water, laat uitdruppelen en leg het op de theedoek. Vouw de theedoek eroverheen en dep droog. Het papier moet nu mat en flexibel zijn.
- Knip uit een vel printerpapier een stuk dat twee keer zo groot is als het aquarelpapier. Leg op één helft het kartonnetje met de ingeïnkte kant naar boven. Leg het vochtige aquarelpapier er met de structuurkant naar beneden op. Vouw het printerpapier eroverheen. Let op dat er niks verschuift.
- Pak het pakketje stevig vast en haal het voorzichtig door de pastamachine. Zorg dat die strak staat afgesteld. Gaat het pakketje er te makkelijk doorheen, dan krijg je geen goede afdruk. Maak het pakketje in dat geval dikker met extra lagen papier of stel de machine strakker af. Pas op dat de papieren niet verschuiven tijdens het draaien.
- Geen pastamachine? Je kunt ook met een lepel een mooie afdruk maken. Leg het kartonnetje met de inkt naar boven op een oude theedoek, zodat het niet kan verschuiven. Leg het vochtige aquarelpapier met de structuurkant naar
beneden erop. Dek af met wat glad papier (zoals bakpapier). Wrijf met de achterkant van de lepel stevig over de hele print. Houd met je andere hand alles vast zodat het niet verschuift.
Je ets is klaar! Laat goed drogen en leg daarna nog even onder zware boeken. Knip ’m eventueel bij zodat hij in een lijstje past. Of verstuur de print als ansichtkaart.
Meer lezen
- Zoek je een nieuwe hobby? Check het nieuwe Flow Winterboek met DIY’s, verhalen en paper goodies.
- DIY: zo maak je makkelijk zelf stickers van echte bloemen.
- DIY: zo maak je van plastic flessen beschilderde vazen.
Gepubliceerd op 23 februari 2025