Dit is het effect van ChatGPT op het milieu (+ deze 3 vragen kun je beter googelen)

ChatGPT milieu

Gepubliceerd op 7 februari 2025

Het is verleidelijk. Even snel een vraag in ChatGPT gooien, of het nu gaat om een recept, een vakantieplanning of waarom je kat altijd op je toetsenbord gaat zitten. Maar wist je dat elke vraag die je aan AI stelt stroom vreet? Best veel ook.

ChatGPT slurpt energie

Je denkt misschien: ach, één vraagje, dat kan toch geen kwaad? Maar die ene vraag – of beter gezegd, het verwerken ervan – verbruikt vijfentwintig keer meer energie dan een simpele Google-zoekopdracht. En laten we eerlijk zijn, wie stelt er ooit maar één vraag? Voor je het weet, zit je een half uur met ChatGPT te babbelen over hoe je een courgette kunt invriezen of met welke openingszin je de spijker op z’n kop slaat.

Al die vragen samen? Gigantische datacenters die overuren draaien om AI-modellen zoals ChatGPT te blijven trainen. Volgens Stanford University kostte het trainen van ChatGPT naar schatting 500 ton CO2 – ongeveer evenveel als de uitstoot per passagier van 400 vluchten van Amsterdam naar New York. En die servers hebben ook nog eens veel water nodig om niet oververhit te raken. Niet heel duurzaam dus.

Wanneer kies je voor Google?

Vraag jezelf af: heb ik echt een diepgaand antwoord nodig, of zoek ik gewoon iets wat Google prima kan vinden? In veel gevallen is een ouderwetse zoekmachine sneller, beter en vooral véél minder belastend voor de planeet. Gebruik bijvoorbeeld liever Google voor:

  • Vragen die Google in één seconde kan beantwoorden, zoals: hoeveel gram is een eetlepel?
  • Wiskundige vraagstukken, ChatGPT is namelijk, volgens de Universiteit van Utrecht, een taalmodel en geen rekenmachine.
  • Simpele ‘hoe-doe-ik-dit?’-vragen. Google heeft video’s, véél handiger, toch?

Bewuster internetten = minder impact

ChatGPT groeit razendsnel—zo snel dat hij tegenwoordig zelfs antwoorden van het internet voor je kan samenvatten. Dus waarom zou je die vraag over het invriezen van courgette nog aan Google stellen? Misschien is het een afweging die je kunt toevoegen aan je lijstje met duurzame keuzes. Geen vlees of wel? Meer slow fashion? Trein of vliegtuig? En nu dus ook: ChatGPT of Google?

We kunnen AI niet terug de doos in stoppen, maar we kunnen wél slimmer kiezen wanneer we het gebruiken. Dus de volgende keer dat je de neiging hebt om ChatGPT te openen, denk even aan die nieuwe afweging op je lijstje. Misschien is zelf Googlen toch zo gek nog niet. Toch?

Meer lezen


Fotografie Andrew Neel/Unsplash

Julia Houtermans is stagiair bij Flow Magazine. Ze schrijft teksten voor online, maakt de nieuwsbrief en ondersteunt de redactie waar nodig.
Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN