Tips om te beginnen met lezen

Ken je dat? Je verheugt je op een avond met een boek op de bank, maar laat je toch weer afleiden door je smartphone of de televisie. Of je weet niet zo goed hoe je moet beginnen. Tips om wél met lezen te te beginnen.
Het is vandaag UNESCO World Book Day, een internationale feestdag om het plezier van boeken en lezen te vieren. Een mooie gelegenheid misschien om er zelf ook een boek bij te pakken en je te verliezen in een verhaal. Maar als je jezelf niet als ‘lezer’ ziet, kan de vraag ‘Waar moet ik beginnen?’ een struikelblok zijn.
Eigenlijk kunnen we daar maar één antwoord op geven: waar jij maar wilt. Net zoals niet iedereen dezelfde films leuk vindt, is ook lezen heel subjectief. Het belangrijkste is dus om een boek te vinden dat jíj heel leuk vindt, en dan gaat het lezen eigenlijk vanzelf. Daarnaast zou je dit eens kunnen proberen om van lezen een nieuwe gewoonte te maken:
Probeer een nieuw genre
Soms raak je uitgekeken op de boeken die je hebt en is de motivatie om te lezen even weg. Daag jezelf dan uit en probeer eens iets te lezen wat je normaal niet zo snel zou oppakken. Een thriller van je vader of broer, een interessant zelfhulpboek of een mooie biografie, bijvoorbeeld. Misschien ontdek je wel een heel nieuw genre waarvan je niet wist dat je het leuk vond.
Bekijk boekenlijstjes
Er zijn talloze boekenlijstjes te vinden voor verschillende genres, onderwerpen en meer. Hou je van plot twists? Google dan op ‘boeken met een plot twist’, en er komen veel tips naar boven. Of google bijvoorbeeld op ‘boeken die iedereen gelezen moet hebben’ – keuze genoeg. Op Goodreads bijvoorbeeld kunnen gebruikers zelf lijstjes maken en boeken per onderwerp toevoegen. Boeken over racisme, biografieën, van vrouwelijke auteurs… Bedenk het en er is een lijstje van.
Ga naar de bibliotheek
Neem de bibliotheek als startpunt. Het zou zonde zijn als je allemaal boeken koopt die achteraf toch niets voor jou blijken te zijn. Bij de bibliotheek breng je ze dan gewoon weer terug, en probeer je iets anders. Ook doe je er inspiratie op voor nieuwe boeken.
Probeer een nieuw format
Misschien vind je lezen op een e-reader wel fijner dan van papier. Of wat dacht je van audioboeken? Het verhaal wordt dan aan je ‘verteld’ (soms door de schrijver zelf), en je kunt bijvoorbeeld ook in de auto of trein luisteren, of tijdens huishoudelijke klusjes.