Toe aan wat anders? Dit zijn 6 alternatieve social media

Alternatieven social media

Gepubliceerd op 8 februari 2025

Misschien zie je het gebeuren bij collega’s of vrienden: steeds meer mensen verkassen van platforms als Facebook en X, naar alternatieve social media.

Het zijn roerige tijden op het Internet en dan vooral in de Verenigde Staten. Logisch want Meta CEO en -oprichter Mark Zuckerburg gaf begin januari aan te stoppen met factchecken op Instagram, Facebook en Threads. Elon Musk wordt als eigenaar van X ook nogal veelbesproken in het nieuws, en TikTok werd in Amerika opeens een dag offline gehaald. Voor velen reden om te zoeken naar iets anders. Wij zetten zes alternatieve social media voor je op een rij.

1. Bluesky

Fan van korte berichten, maar liever niet meer op X? Dan is Bluesky een vervanger die er op lijkt. Het platform werd opgericht door Jack Dorsey, die 10 jaar geleden ook Twitter – nu X – lanceerde. Een voordeel van Bluesky is dat je alleen berichten ziet van mensen die je volgt, in tegenstelling tot X, waar ook willekeurige berichten op je tijdlijn verschijnen. Tegelijkertijd kun je dit ook als een nadeel zien, want zo blijf je in een bubbel waarin jouw mening en interesses constant bevestigd worden.

2. Substack

Substack kun je zien als een combinatie van een blog en een nieuwsbrief. Gebruikers kunnen uitgebreide teksten met foto’s delen. Een account op Substack is gratis al vragen sommige schrijvers een (kleine) bijdrage voor het lezen van hun nieuwsbrief. Wanneer je je abonneert, krijg je automatisch de nieuwsbrief in je mail. Vervolgens kun je een reactie achterlaten en lezen wat anderen ervan vinden. Voor ieders interesse is er wel een Substack te vinden. Zo praat journalist Anke Meijer in I Like To Watch je bij over de series je niet wilt missen, geeft Jonas Kooymans van Havermelkelite je het laatste yuppennieuws en gaat journalist Lena Bril In Therapie.

3. Letterboxd

Een app voor de filmliefhebber. Via Letterboxd deel je met vrienden welke films je hebt gezien en wat je ervan vond. Handig als je wil weten of die nieuwe film wel de moeite waard is. Naast de reviews die je er kunt lezen, is Letterboxd ook een soort filmencyclopedie. Je kunt eenvoudig opzoeken waar je die  ene acteur ook weer van kent. Of welke films een regisseur nog meer heeft gemaakt.

4. Signal

Signal is een berichtendienst die je kunt vergelijken met Whatsapp. Het werkt precies hetzelfde: je kunt er berichten, foto’s, video’s en spraakmemo’s op sturen. Ook is het mogelijk om je vrienden via Signal te bellen. Daarnaast is de app end-to-end versleuteld, wat betekent dat Signal niet meeleest- of luistert naar wat je zegt. Signal verzamelt sowieso weinig informatie over zijn gebruikers, schrijft het NRC. Voor veel mensen is privacy dan ook de reden om te kiezen voor deze nieuwe app.

5. Locket

Vind je het fijn om op de hoogte te blijven van je vrienden, maar word je kriebelig van alle ‘ruis’ op Instagram? Dan is Locket wellicht een uitkomst.Met deze app – die nu nog vooral populair is onder jongeren – download je als het ware een digitale fotolijst voor op je homescreen. Vrienden die je toevoegt, kunnen deze fotolijst vullen met zelf geschoten plaatjes. Heeft je partner een moeilijke dag? Stuur een selfie met een kus. Kom je een mooie quote tegen in een boek? Deel die direct met je vrienden. Opgevrolijkt worden was nog nooit zo simpel: je hoeft alleen je telefoon te ontgrendelen.

Meer lezen


Fotografie Chris Yang/Unsplash

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN