Tegenwoordig zijn veel van ons de connectie met de natuur en de seizoenen een beetje kwijt. Hoe vinden we die weer terug? Schrijver Sarah Stirling geeft je tips in haar boek Meer natuur! en wij delen er een paar. Deze keer: een moestuin starten.
Wist je dat moestuinieren als een natuurlijk antidepressivum werkt? Een microbe die je in de grond vindt, Mycobacterium vaccae, stimuleert de serotonineproductie. Maar er zijn nog veel meer redenen om je eigen voedsel te kweken, van de voldoening van het zelfvoorzienend zijn tot de smaak en gezondheidsvoordelen van biologisch eten.
Ik vroeg tuinierende vrienden wat de gemakkelijkst te kweken groenten zijn en hoe ik dat moest aanpakken. Ik dacht altijd dat ik geen tijd had om mijn eigen moestuin aan te leggen, maar toen ik eenmaal was begonnen, bleek het heel simpel te zijn.
Als je genoeg ruimte hebt
De simpelste optie is een verhoogd bed van planken maken, want daar kun je zelf vruchtbare, goed doorlatende aarde in doen. Als je het bed boven op (tuin)grond bouwt, maak het dan 15-30 centimeter diep; houd op harde oppervlakken 50 centimeter aan, met een laag van 10 centimeter aan kleine steentjes onderin voor de afwatering.
Als je weinig ruimte hebt
Werk met potten of probeer iets origineels te scoren bij een kringloopwinkel: je kunt groenten verbouwen in praktisch alles waar tuinaarde in blijft zitten en drainagegaten in kunnen worden gemaakt, van voedertroggen tot wijnkratten. Je kunt zelfs ondiep wortelende gewassen zoals kruiden, radijsjes en pluksla kweken in blikken die je aan een hekwerk hangt.
Als je heel weinig ruimte hebt
Je kunt altijd nog bonen en zaden laten kiemen – dat verhoogt hun voedingswaarde. Het enige wat je nodig hebt is zaad, een schone pot of plastic bakje en wat vochtig, natuurlijk weefsel (wol, katoen; of watten). Je kunt zelfs microgroenten opkweken in een eierdoos op een zonnige vensterbank. Ze zijn heerlijk op een broodje of in een salade.
Buiten kweken in je moestuin doe je zo
- Kies een zonnige, beschutte plek.
- Vul verhoogde bedden en potten met een mengsel van compost en bovengrond of potgrond.
- Volg de zaai- of plantafstand die op zaadzakjes of plantetiketten staat vermeld.
- Geef met stokjes of beschilderde stenen aan wat waar staat.
- Houd de grond vochtig.
- Trek onkruid uit voordat het gaat bloeien en zaad verspreidt.
Over Meer natuur!
De tekst in dit blog komt uit het boek Meer natuur!. Veel mensen hebben daar namelijk meer behoefte aan en dit boek neemt je in elk seizoen mee op avontuur aan de hand van tips, DIY’s en recepten. Zwem in natuurwater, kook boven een kampvuur, zoek schelpen, ga zeevissen of maak je eigen jam. Je hoeft geen grootse avonturen te beleven om meer in contact te komen met de natuur. Met tekst van Sarah Stirling en illustraties van Amy Grimes. Het boek wordt uitgegeven door Becht.
Tekst Sarah Stirling Illustratie Amy Grimes