Is het erg als een vriendschap verwatert?

vriendschap

Soms wordt een vriendschap minder sterk. Doordat er minder tijd of meer fysieke afstand is, doordat je niet meer zo goed samen past of doordat je allebei in een andere fase zit. Is het dan echt zo erg om het te laten verwateren?

Ik, online editor Bente, merk dat mijn vriendschappen in de afgelopen jaren sterk veranderd zijn. Ik blies nieuw leven in een verloren vriendschap, kreeg een sterkere band met een vriendin doordat we allebei door een moeilijke periode gingen en ik voelde een vriendschap verwateren door een verhuizing.

Hoewel het mooi is dat sommige relaties sterker zijn geworden, vind ik het pijnlijk om te denken aan die verwaarloosde vriendschap. Vooral schuldgevoel neemt nog weleens de overhand als ik denk aan die ene vriend. Had ik niet wat meer mijn best moeten doen? Er wat meer energie in moeten steken? Moet ik het wel laten verwaarlozen of kan ik er nu nog iets aan doen?

Verwateren voelt een beetje verkeerd

Maar dan komen gedachten als ‘ik weet niet of we nog wel bij elkaar passen’, en ‘ik vind het moeilijk om die extra vriendschap te blijven onderhouden’. En dan trek ik toch de conclusie dat ik het eigenlijk wel prima vind, die verwatering, ook al voelt dat een beetje verkeerd.

Maar is het eigenlijk zo erg, een vriendschap loslaten? En hoe veel vrienden hebben we eigenlijk nodig in het leven? Belgische krant De Morgen zocht de antwoorden en schreef er een artikel over. Hierin stelt hoogleraar psychologie Paul van Lange dat volgens onderzoek de kwaliteit van vriendschap belangrijker is dan de kwantiteit. Van Lange: ‘Ieder mens heeft een paar goede vrienden nodig, maar we gaan ons niet veel beter voelen als er meer vrienden bij komen.’

Op de vraag hoe we onze vriendschappen kiezen, antwoordt Van Lange dat we bevriend raken met mensen die we op onszelf vinden lijken, qua achtergrond, opleiding en politieke voorkeur. Maar we raken volgens hem ook sneller bevriend met iemand die dichter bij woont in plaats van verder weg. Het hangt dus van meerdere factoren af.

Een sterke vriendschap

Welke vriendschappen zijn dan het sterkst? Daarop antwoordt filosoof Paul van Tongeren dat een ‘vriendschap sluiten’ eigenlijk een verkeerde uitdrukking is. ‘Die doet vermoeden dat het gaat om een doelbewuste keuze, maar zo is het vaak niet. Iemand zei mij ooit: als je niet weet hoe en waarom je bevriend bent geworden, dan heb je grote kans dat het echte vriendschap is.’

Of je een vriendschap wilt laten verwateren hangt dus compleet af van je eigen gevoel, bestaande vriendenkring en andere omstandigheden, maar verkeerd is het zeker niet, ontdek ik. Want door iemand te laten gaan die niet meer zo goed bij je past, creëer je weer ruimte voor een nieuwe vriend of voor verdieping van een al bestaande band. En daar hoeven we ons helemaal niet schuldig over te voelen.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Bron De Morgen  Fotografie Everton Vila Asah/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN