Boos? Zo gebruik je het in je voordeel, aldus onderzoek

vrouw kijkt vastberaden in de camera

Woede vinden we maar een vervelende emotie. En dus stoppen we het gevoel liever weg dan dat we er iets mee doen. Maar Amerikaans onderzoek toont aan dat in die boosheid positieve dingen schuilen.

Neurowetenschappers aan Texas A&M University hebben aangetoond dat woede je kan helpen bij het overwinnen van obstakels en het bereiken van je doelen. Het is motiverender dan neutralere emoties, zoals verbazing of verveling.

Woede is een nuttige emotie

De onderzoekers voerden in totaal zeven experimenten uit onder studenten. Sommige studenten werden voor het experiment beelden getoond die woede opwekten.

Wat bleek? De boze gevoelens stimuleerden de studenten om meer puzzels op te lossen. De boze studenten bewogen bij bepaalde computerspellen sneller en hun reactiesnelheid lag hoger. Ook uit de andere experimenten bleek dat woede motiverend werkte.

Het leven is een mix van emoties

Lang dachten we dat positieve emoties gelijkstaan aan een goed leven, legt hoofdonderzoeker en hoogleraar psychologie en neurowetenschappen Heather Lench uit aan The New York times. Maar niets is minder waar. “Er komt steeds meer bewijs dat, op de lange termijn, een mix van emoties bevredigender en positiever is,” zegt ze.

Iets altijd maar van de positieve kant bekijken, is dus niet altijd helpend. En ook zeker niet de enige manier om een gelukkig leven te leiden, dat schrijft ook de Amerikaanse psychotherapeut Whitney Goodman in haar boek Giftige positiviteit.

Zo gebruik je jouw boze gevoelens

Elke emotie heeft een functie, en woede dus ook. Het kan je juist voorzien van de energie die je nodig hebt om het probleem, obstakel of de frustratie aan te pakken. Mits je er op de juiste manier naar handelt.

Dat begint bij het herkennen van de boze gevoelens. Vraag je af wat je voelt en waarom je dat voelt. Is de woede erg groot? Probeer dan eerst even afstand te nemen van de situatie.

Herinner jezelf er vervolgens aan wat jouw doel is en handel vanuit die gedachte, vertelt Lench. Wat wil je bereiken? En wat staat er nu in de weg? Laat de boze gevoelens die je ervaart niet de overhand nemen (oftewel: tel tot tien) en handel vanuit de oplossing, niet het probleem.

Meer lezen

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Getty Images/Marco VDM
Gepubliceerd op 3 januari 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN