Het leven is een grote zoektocht naar balans. Een balans waarbij je naast je werk genoeg tijd kan steken in dat wat je leuk vindt, gelukkig maakt en goed voor je is. Maar wat als tijd niet de juiste indicator is?
Als we praten over balans, gaat het vaak over tijd hebben voor de dingen die belangrijk voor je zijn. Heb je genoeg tijd voor jezelf? Breng je (te) veel tijd door op werk? Moeten we naar een vierdaagse werkweek? Slokt je reistijd veel van je vrije tijd op? Als iets vervolgens meer of minder tijd kost dan gewenst of gepland, brengt dat het evenwicht in gevaar: je zit niet lekker in je hum en raakt gestrest.
Balans zit ‘m niet per se in tijd
Maar wat als het vinden van balans tussen werk en privé niet zit in de tijd die we ergens wel of niet voor hebben, maar in de mate waarin je in de activiteit opgaat? Dat oppert de Amerikaanse neurochirurg Gary Simonds op PsychologyToday.
“Beoordeel eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld elke maand of week, hoeveel aandacht je hebt kunnen geven aan de dingen die veel voor je betekenen,” legt de neurochirurg uit. Dat betekent dus niet dat je er per se veel tijd in wilt steken, maar eerder dat je er aandachtig en bewust mee bezig bent. Dat het je voldoening geeft.
Herzie jouw werk-privébalans
De kleine oefening helpt je onderzoeken of de belangrijke aspecten in je leven je voldoende tevredenheid brengen:
- Maak een lijst met vijf tot acht dingen die belangrijk voor je zijn op dit moment.
- Maak een staafdiagram. Zet de activiteiten op de X-as en een schaal van nul tot tien op de Y-as.
- Vul het diagram in. Nul betekent dat de activiteit niet genoeg voldoening geeft, tien betekent dat het goed voelt.
- Wat krijgt voldoende aandacht? En wat niet? Onderzoek hoe je meer voldoening kunt halen uit de dingen die je wel belangrijk vindt maar nog niet naar tevredenheid toepast.
Dat iets belangrijk voor je is, wil dus niet zeggen dat daar ook de meeste tijd naartoe gaat. Het zit ‘m in de mate waarin de activiteit je gelukkig maakt. Hoe lang of kort die ook duurt.
Meer lezen
- Balans tussen rust en prikkels: waarom drukte soms wél goed is.
- 5 vragen die je helpen onderscheid te maken in je tijd.
- Ontstressen is belangrijker dan je denkt, maar hoe doe je dat eigenlijk?
Tekst Lisanne van Marrewijk Fotografie Jamie Grill/Gettyimages.nl
Gepubliceerd op 22 oktober 2023