Word je moe wakker omdat je veel droomt? Zo zit het + dit kun je doen

moe wakker na veel dromen

Word je vaak moe wakker omdat je veel droomt? Blijkt niet helemaal door het dromen zelf te komen, volgens deskundigen. Maar hoe zit het dan wel?

Je wordt wakker, wrijft in je ogen en probeert de flarden van je droom bij elkaar te rapen. Was je nou op een eenhoorn door een wolkenkrabber aan het galopperen? Hoe dan ook, je hebt weer eens intens gedroomd en misschien wordt je zelfs nogal moe wakker. Waarom droom je toch zo veel? En belangrijker: hoe zorg je dat je toch fit wakker wordt?

Waarom droom je (zo veel)?

Dromen zijn een soort nachtelijke hersengymnastiek. Volgens slaapexpert en neurowetenschapper Matthew Walker, auteur van Why we sleep, is dromen essentieel voor het verwerken van emoties en herinneringen. Tijdens de remslaap, de fase waarin je het levendigst droomt, probeert je brein uit alle macht je ervaringen van die dag te sorteren. Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen wijst uit dat de remslaap essentieel is als het gaat om cognitieve flexibiliteit – het vermogen om je gedrag of gedachten aan te passen – en creatief vermogen.

Sommige mensen lijken meer te dromen dan anderen. Volgens slaaponderzoeker Victor Spoormaker kunnen stress en angst leiden tot intenser dromen. Ook creativiteit speelt een rol; een drukke, fantasierijke geest levert vaker levendige dromen op. Waarom sommige mensen hun dromen beter onthouden? Dat heeft volgens deskundigen te maken met je hersenactiviteit. Word je vaker wakker tijdens je remslaap, dan onthoud je je dromen ook eerder. Je persoonlijkheid schijnt ook een rol te spelen. Zo zouden creatieve mensen bijvoorbeeld vaker hun dromen onthouden.

Wat als je je moe voelt na al dat dromen?

Van dromen zelf word je niet moe, zeggen slaapexperts. Wel slaap je lichter als je je dromen onthoudt. En dat licht slapen kan natuurlijk wel impact hebben op je energieniveau. Daarom een paar algemene slaaptips:

  • Creëer een rustgevend slaapritueel: de National Sleep Foundation adviseert om een ontspannend avondritueel in te voeren om de hersenen in een kalmere staat te brengen. Drink standaard een kop kruidenthee of neem een warm bad om de dag af te sluiten (maar laat je lijf vervolgens wel afkoelen voordat je in bed gaat).
  • Schrijf je dromen op: slaaponderzoeker Annette van Schagen adviseert om een droomdagboek bij te houden. Dit helpt om patronen te herkennen en emotionele verwerking te bevorderen.
  • Vermijd stimulerende middelen: geen rocket science, maar cafeïne en alcohol kunnen je remslaap verstoren, wat leidt tot intenser dromen.
  • Werk overdag aan stressreductie: slaaponderzoeker Victor Spoormaker wijst erop dat stress overdag kan leiden tot heftiger dromen. Technieken zoals mindfulness, journaling en lichaamsbeweging kunnen je helpen stress te verminderen en je droomkwaliteit te verbeteren.
  • Raadpleeg een specialist als je structureel slecht slaapt: een slaapexpert of psycholoog kan je helpen om onderliggende oorzaken te achterhalen.

Maak van je dromen een avontuur

Of dromen betekenis hebben? De meeste wetenschappers geloven van niet. Wel kunnen ze je duidelijk maken welke kwesties je echt bezighouden, zelfs ’s nachts. Maar verder geldt dat er niks mis is met veel dromen, zolang het geen nare nachtmerries betreft. Sterker nog: een droom kan ook inspirerend zijn en  tot inzichten of creativiteit leiden.

Zo benutte Salvador Dalí zijn dromen als inspiratie voor zijn surrealistische schilderijen, schreef hij in zijn boek 50 secrets of magic craftsmanship. Schrijver Mary Shelley meldde op haar beurt in het voorwoord van Frankenstein dat ze de roman baseerde op een droom. En Paul McCartney beweerde in interviews dat hij de melodie van het nummer Yesterday voor het eerst hoorde in een van zijn dromen.

Dus mocht je je morgenochtend herinneren dat je op een vliegend tapijt door een surrealistische stad hebt rondgezweefd: wees nieuwsgierig. Misschien zegt het iets over je huidige leven of inspireert het je tot een leuke trip. En zo niet, dan heb je in elk geval een goed verhaal voor bij de koffie.

Meer lezen


Fotografie Sebastian Latorre/Unsplash
Gepubliceerd op 5 april 2025

Julia Houtermans is stagiair bij Flow Magazine. Ze schrijft teksten voor online, maakt de nieuwsbrief en ondersteunt de redactie waar nodig.
Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN