De relatie met je partner is een van de belangrijkste connecties die je maakt. Maar een gezonde, blijvende verbinding is ook hard werken. Dit zijn de grootste valkuilen plus ‘oplossingen’ in een relatie. Tussen aanhalingstekens, want een quick fix bestaat natuurlijk niet.
Huffington Post vroeg aan verschillende psychologen: welke uitdagingen kom je bij getrouwde stellen het meest tegen? De experts kwamen met een handjevol antwoorden én adviezen. Komen ze.
Je relatie vergelijken
Van vergelijken komt (meestal) weinig goeds en dat geldt ook voor relaties. Volgens psycholoog Abigail Makepeace geeft jezelf vergelijken met anderen vooral een negatief zelfbeeld. “Als je je relatie vergelijkt met die van een ander, vergelijk je dus eigenlijk jullie dagelijkse leven met het uitgelichte leven van een ander stel. Dan geef je dus heel veel macht weg zonder dat je alle feiten hebt,” zegt ze in het artikel. Een oneerlijke vergelijking dus.
Stop je volgens Makepeace met vergelijken, dan ontstaat er ruimte voor dankbaarheid en groei in je eigen relatie. Focus dus niet teveel op hoe anderen het doen, maar reflecteer op je eigen relatie. Ben je bijvoorbeeld jaloers op alle leuke dingen die dat andere koppel doet? Gebruik het slechts als inspiratie om meer tijd voor elkaar vrij te maken. Dan geef je er een positieve draai aan.
Van elkaar verwachten dat je hetzelfde blijft
Volgens pyscholoog Lauren Baily gaan partners er vaak vanuit dat de andere persoon hetzelfde blijft gedurende de hele relatie. Ze komt in haar praktijk veel mensen tegen die moeite hebben met een (grote) verandering in het leven van hun lief. Andersom geldt het ook: sommige mensen zijn juist bang om te veranderen omdat ze hun relatie niet op het spel willen zetten. Maar: volgens Baily hoort verandering bij het leven.
Haar advies: geef elkaar de ruimte om te leren en te groeien en praat daar ook over. “Je mag best je angsten uiten over de ontdekkingsreis van je partner, maar die moeten niet beperkend zijn.”
Te weinig inchecken bij elkaar
In de drukte van alledag ben je misschien meer bezig met je eigen persoonlijke taken, zorgen en doelen dan die van je partner. Toch is het volgens psycholoog David Narang belangrijk om verbinding met elkaar te blijven zoeken. “Als je elkaars emotionele hartslag niet af en toe checkt,” zegt hij in het artikel, “kan er afstand tussen jullie ontstaan.”
Daarom stelt hij voor om iedere dag ongeveer een kwartier de tijd te nemen om bij elkaar in te checken. Dat kan bijvoorbeeld voordat je gaat slapen. Vraag je partner hoe zijn of haar dag was en welke emoties, gedachten en gevoelens daaruit voortkwamen. Door dat inchecken voel je weer meer verbinding met elkaar.
Jezelf op de laatste plaats zetten
“Als je niet blij bent met jezelf, de doelen van anderen altijd voor die van jezelf laat gaan en niet voor je mentale gezondheid zorgt, heeft dat ook invloed op je relatie,” zegt psycholoog Nicole Saunders in het artikel. Daarom is het juist zo belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Als je goed in je vel zit, verbetert de dynamiek tussen jou en je partner ook automatisch.
Meer lezen
- 7 vragen om je relatie te verdiepen.
- Hoe relatietherapie je relatie verdiept (ook als het niet nodig lijkt).
- Deze socioloog legt uit waarom relaties steeds vaker stranden.
Tekst Bente van de Wouw Bron Huffington Post Fotografie Bárbara Lanzat/Stocksy
Gepubliceerd op 26 oktober 2023