Ruzie met je partner hoort er soms bij. Maar wat als dezelfde ruzies blijven terugkomen? Met deze tips kom je weer dichter bij elkaar.
De meeste ruzies in relaties zijn terug te voeren op die ene vraag: ben je er nog wel voor me? Door op die vraag te focussen, komen stellen al snel weer tot elkaar, weet relatietherapeut Sue Johnson. Met haar Emotionally Focused Therapy (EFT) werd ze wereldberoemd.
Onderstaande oefeningen uit de EFT helpen om steeds terugkerende, negatieve relatiepatronen te herkennen en weer dichter bij elkaar te komen.
Wat is het negatieve patroon in jullie relatie?
1. Als het tussen mijn partner en mij niet goed gaat, dan heb ik de neiging om het volgende te doen:
- Klagen
- Verwijten maken
- Mijn partner vertellen hoe hij/zij/hen moet veranderen
- Boos worden
- Mijn gelijk willen halen
- Mijn partner als HET probleem bestempelen
Of juist:
- Proberen het gesprek af te kappen door weg te gaan of iets anders te gaan doen
- Niet luisteren
- Van onderwerp veranderen
- In mijn schulp kruipen
- Weigeren te praten
- Het opgeven en me terugtrekken
2. Herken je je bij ruzie met je partner meer in de ‘aanvaller’ (het eerste rijtje gedragingen) of in de ‘terugtrekker’ (het tweede)?
- Bespreek dit als je wilt met je partner. Herkennen jullie dit van elkaar?
Tijd voor reflectie
3. Neem even de tijd om terug te denken aan iets wat kortgeleden tussen jullie is gebeurd en omschrijf het zo veel mogelijk in eenvoudige woorden (zoals zeuren, weggaan). Vul de volgende zinnen aan:
- “Hoe meer ik… (bijvoorbeeld ‘je bekritiseer’) des te meer jij… (‘je afsluit’), en dan ga ik meer… (‘aandringen’), en jij weer… (‘je terugtrekken’, ‘achter de computer zitten’, ect) en zo raken we verstrikt in ons patroon.”
- Bespreek dit als je wilt met je partner en kijk of jullie het samen eens kunnen worden over hoe het patroon meestal loopt.
4. Denk terug aan een moment dat je je niet verbonden voelde met je partner, bijvoorbeeld tijdens een ruzie. Probeer de ander niet te beschuldigen, maar kijk eens bij jezelf naar binnen. Hoe gedraag je je op zo’n moment? Kun je ook benoemen hoe je je op zo’n moment diep vanbinnen voelt? Vul de volgende zinnen aan:
- “Als we vastlopen in ons patroon, en ik… (noem hier gedrag, zoals ‘aandringen’), dan voel ik me… (noem hier een emotie aan de oppervlakte, zoals ‘boos’). Maar eigenlijk voel ik me vanbinnen… (noem hier hoe je je op een dieper niveau voelt, zoals ‘bang om je kwijt te raken, verdrietig en alleen, gekwetst door je afwijzing’).”
Wat heb je nodig?
5. Welke reactie of geruststelling zou jou daarbij kunnen helpen? Vul nu de volgende zin aan:
- ”Als mijn partner me met dat gevoel zou willen helpen, zou hij/zij/hen op dit moment… (noem hier een eenvoudige en concrete actie, bijvoorbeeld: ‘me even vasthouden’).”
6. Durf je met je partner te praten over wat je op zo’n moment van hem/haar/hen nodig hebt? En hij/zij/hen van jou?
Hierbij is het belangrijk dat je niet net midden in een ruzie zit, maar dat je kalm genoeg bent om voor elkaar open te staan.
Versterk jullie verbondenheid
- Praat samen met je partner over hoe jullie elkaar ontmoetten, of hoe jullie een relatie kregen. Vond je de ander meteen leuk?
- Spreek een speciaal moment van samenzijn af, bijvoorbeeld een avond dat je samen uit eten gaat, waarbij de aandacht ligt op samen praten over persoonlijke ervaringen en aandacht voor elkaar.
- Bedenk een ritueel moment in je relatie dat je iedere dag kunt uitvoeren en waarmee je aan je partner kunt laten zien hoe belangrijk hij/zij/hen voor je is. Dat kan iets heel kleins zijn, zoals je partner echt met aandacht begroeten als hij/zij/hen thuiskomt.
Wil je samen jullie relatie verbeteren? Dat kan met de online training Houd me vast van Psychologie Magazine in samenwerking met Flow.
Meer lezen
- Steeds dezelfde discussies? Zo doorbreek je ruziepatronen met je partner.
- Hoe houd je seks in lange relaties levend? Dit zegt een expert.
- Hoe relatietherapie je relatie verdiept (ook als het niet nodig lijkt).
Gepubliceerd op 13 februari 2025
Fotografie Roberto Nickson/Unsplash