Go to content

Rucking: de nieuwe wandeltrend met veel gezondheidsvoordelen (+ dit heb je nodig)

Rucking: de nieuwe wandeltrend met veel gezondheidsvoordelen (+ dit heb je nodig)

Wandelen is een ideale work-out: het kan altijd wel even tussen de bedrijven door en is bovendien goed voor je (mentale) gezondheid. Op zoek naar meer uitdaging tijdens je vaste ommetje? Misschien is rucking dan wel iets voor jou.

We weten inmiddels dat wandelen je goed doet. Het maakt je hoofd leeg, je stappenteller vaart er wel bij en je krijgt fijn wat frisse lucht binnen. Maar misschien ben je na al die boswandelingen en rondjes in het park wel toe aan een oppepper van je dagelijkse wandel work-out. In dat geval kan deze nieuwe wandelhype weleens van pas komen.

Rucking, wat is dat?

Het woord klinkt een beetje maf, maar rucking houdt simpelweg in dat je wandelt met extra gewicht op je rug. Je kunt beginnen met een comfortabele rugzak gevuld met flesjes water, maar als je het serieus aan wil pakken bestaan er speciale rugzakken met gewichtsplaten.

De work-out heeft z’n roots in het militaire circuit, waar soldaten trainen om met extra gewicht lange afstanden af te leggen. Denk nu niet dat het superzwaar is, want het wordt juist gezien als een toegankelijke manier om zowel aan je conditie als aan je kracht te werken. Bovendien bouw je het stap voor stap op.

Er zijn wel een paar dingen om in de gaten te houden. Begin eerst maar eens twee kilometer wandelen met een bepakking van maximaal tien procent van je lichaamsgewicht. Meer kan later altijd nog. Het is de bedoeling dat je het meeste gewicht ter hoogte van je schouderbladen draagt, eventueel met behulp van een handdoek eronder.

Het effect van rucking op je gezondheid

Maar wat doet rucking nou precies voor je ljif? Dat zit zo: doordat je meer gewicht met je meedraagt dan gewoonlijk, moeten je hart en longen net wat harder aan de slag. Vaker aan rucking doen kan ook echt positief bijdragen aan je bloeddruk en je hartslag, vertelt sportpsycholoog Mathew Welch in een artikel van Huffpost. Bovendien zorgt het wandelen met gewicht ervoor dat je botten sterk blijven en je spierkracht groeit. Doe je regelmatig aan rucking, dan zijn er na tien weken al veranderingen te zien in je conditie, blijkt uit onderzoek.

Dan is er nog een bonusvoordeel: rucking heeft een positief effect op je houding, volgens Welch. “De rugtas trekt je schouders net wat meer naar achteren, waardoor je automatisch rechter gaat staan”. Volgens de sportpsycholoog is de wandel work-out een goede manier om minder te zitten op een dag. Wie de wandelschoen past, trekke hem aan.

Meer lezen


Fotografie Holly Mandarich/Unsplash
Gepubliceerd op 21 april 2025

Deel dit artikel
Noa Kieviet is stagiair bij Flow Magazine. Ze schrijft teksten voor online, maakt de nieuwsbrief en ondersteunt de redactie waar nodig.
Flow nieuwsbrief Flow nieuwsbrief
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

^