Met alles wat er in de wereld en in onze levens gaande is, voelt het soms alsof we al die ballen niet meer in de lucht kunnen houden. Hoe buig je wat meer mee in moeilijke tijden, en hoe ontwikkel je veerkracht?
Het lijkt wel alsof we de ene na de andere klap krijgen. Niet alleen op wereldniveau, maar ook in onze eigen levens hebben we te maken met tegenslagen. ‘Hoe moeten we in godsnaam omgaan met al die obstakels op de weg?’ vraagt ook columnist en auteur Jane Brody zich af.
In een artikel voor The New York Times schrijft ze over het opbouwen van veerkracht. En hoewel haar focus vooral ligt op het leven met en na corona, zijn de tips die ze verzamelt ook van toepassing op bijvoorbeeld de huidige situatie met Oekraïne. Er zijn zorgen, we zijn bang en verdrietig en soms weten we niet hoe we met al die emoties moeten omgaan.
Meebuigen kun je leren
Veerkracht kan dan helpen, en uit onderzoek blijkt dat je deze karaktereigenschap kunt ontwikkelen door je gedrag en acties te veranderen. ‘Wanneer veerkrachtige mensen geconfronteerd worden met een crisis die de controle over hun leven wegneemt,’ zegt professor, auteur en therapeut Pauline Boss in hetzelfde artikel, ‘dan zoeken ze iets waar ze wél controle over hebben.’
Tip nummer één dus om je veerkracht te ontwikkelen: zoek iets waar je wel controle over hebt. Dat hoeft niet groots te zijn. Het opruimen van je huis, het creëren van een routine of het starten van een nieuwe hobby kan je al het gevoel geven dat je in elk geval over een klein stukje van je leven controle hebt. Wat helpt dan nog meer om te buigen in plaats van te breken?
Zo bouw je je veerkracht op
- Zoek een nieuw doel. Doe iets waar je blij van wordt, wat voldoening geeft of houvast biedt. Voel je je machteloos, kijk dan hoe je op jouw manier iets bij kunt bijdragen. Voel je je overweldigd, ga dan op zoek naar een nieuwe hobby om af en toe te kunnen ontsnappen aan de realiteit.
- Verleg je focus. Vecht niet tegen de emoties en gevoelens die opkomen, maar laat ze er zijn terwijl je je focust op de dingen waar je wel invloed op hebt. De emoties komen en gaan en worden vanzelf weer minder.
- Accepteer tegenstrijdigheid. Als een situatie complex is, dan zijn je emoties dat vaak ook. Groot verdriet kan zich zomaar afwisselen met hevige blijdschap en weer omslaan in machteloosheid of boosheid. Soms voel je die contrasterende gevoelens allemaal tegelijk.
- Zorg goed voor jezelf. Check regelmatig bij jezelf in en vraag je af hoe je je op dat moment voelt en wat je nodig hebt. Luister daar ook naar.
- Heb vertrouwen in jezelf en onthoud dat je meer aankunt dan je denkt.
Meer lezen
- Voor als je je zorgen maakt over de situatie in Oekraïne: dit kan helpen.
- Ontspannen bij angst of paniek: vijf tips.
- Drie boeken over omgaan met verandering.
Tekst Bente van de Wouw Bron The New York Times (Jane Brody) Fotografie Thierry Meier/Unsplash.com