Tóch die stap zetten: 3 manieren om jezelf te motiveren

toch stap zetten jezelf motiveren

Soms heb je een schop onder je kont nodig – van jezelf – om ergens mee te beginnen. Dat lukt Flow’s Lisanne vaker niet dan wel, zelfs als ze iets leuk vindt. Hoe kun je jezelf toch motiveren om die eerste stap te zetten?

We zijn vaak goed in het bedenken van dingen die we willen doen of bereiken, maar slecht in het daadwerkelijk dóén ervan. Jezelf motiveren is moeilijk, weet ik uit ervaring, zelfs bij leuke dingen heb ik moeite met beginnen. Waarom toch?

Motivatie is gewoon doen

Onlangs luisterde ik een aflevering van de podcast The Diary Of A CEO, waarin de Engelse youtuber en host van de podcast Modern Wisdom Chris Williamson te gast was. De aflevering ging over het vergroten van je zelfvertrouwen, waar motivatie, zo vertelde de youtuber, onderdeel van is.

Dat zit zo. Als we iets willen bereiken, komen er altijd momenten waarop onze motivatie verdwijnt. Vaak ben je gemotiveerd zodra het idee opkomt. De weg ernaartoe is nog lang, maar je bent enthousiast en ziet kansen. Hoe meer je je verdiept in het onderwerp, hoe meer erbij komt kijken: er komen obstakels op de weg.

Gewoon doen is soms lastig

Door die barrière te doorbreken en jezelf te motiveren om keer op keer in actie te komen, bouw je zelfvertrouwen op, want je daden komen overeen met je woorden. Zoals Nike zegt: just do it. Maar hoe doe je het ‘gewoon’ als je jezelf in de weg zit?

1. Voel waarom je iets wilt

Volgens Chip en Dan Heath, twee Amerikaanse broers en auteurs van het leiderschapsboek Switch, heeft motivatie te maken met onze emoties. Om jezelf te motiveren wil je niet alleen weten wat je wilt doen of bereiken, je wilt het voelen. Stel jezelf keer op keer de vraag: waarom?, totdat je bij de kern van je gevoel bent aangekomen. Dat gevoel motiveert je meer dan alleen het doel op zich.

Hoe dat komt? Je brein wordt gestuurd door twee systemen: het rationele en het emotionele deel. Het rationele brein wil verandering teweegbrengen, het emotionele brein wil het comfort van je huidige routine. Door te voelen waarom je iets wilt, spreek je het emotionele brein aan, waardoor het makkelijker is om in actie te komen.

2. 5-4-3-2-1-regel

Soms staan je gedachten je in de weg om aan de slag te gaan. Spreker en bestsellerauteur Mel Robbins kwam daarom met de wetenschappelijk bewezen vijf-seconden-regel. Het concept is simpel: tel af van vijf naar nul en zet de eerste stap.

Dit werkt omdat het de negatieve gedachtecirkel doorbreekt die je tegenhoudt om actie te ondernemen. Zodra je begint met aftellen van vijf naar één, verleg je je focus, hebben je emoties geen vrij baan meer en ontstaat er ruimte om die stap te zetten zodra je bij nul bent aangekomen.

3. Beloon jezelf

Jezelf belonen is een vorm van extrinsieke motivatie. Dat is niet beter of slechter dan intrinsieke motivatie, maar wel anders. Onderzoek dat is gepubliceerd in Psychological bulletin toont aan dat ze elkaar juist versterken.

Door jezelf te belonen, motiveer je jezelf om bepaald gedrag te vertonen. Waar intrinsieke motivatie zorgt voor kwalitatief betere acties, zo blijkt uit het onderzoek, zorgt extrinsieke motivatie ervoor dat je in actie komt en daadwerkelijk begint.

Meer lezen

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Kinga Howard Unsplash
Gepubliceerd op 5 november 2023, laatst bewerkt op 25 februari 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN