Hooggevoelig zijn in een maatschappij die draait om snelheid en voortdurend meer willen, kan als een uitdaging voelen. Maar hoe zet je jouw hooggevoeligheid in als een waardevolle kracht?
Wat is hooggevoeligheid?
Hooggevoeligheid, ook wel hoogsensitiviteit genoemd, is een wetenschappelijk erkende karaktereigenschap. De Amerikaanse psycholoog Elaine Aron introduceerde de term Highly Sensitive Person (HSP) al in de jaren negentig en schatte in dat zo’n vijftien à twintig procent van ons van nature een verhoogde gevoeligheid zou hebben voor externe en interne prikkels. De impact daarvan? Als je hooggevoelig bent, zie je vaak dingen die anderen niet opvallen. Geluiden, licht en geuren komen bovendien meestal harder binnen.
Als hooggevoelig persoon denk je meestal langer na voordat je een beslissing neemt, gewoonweg doordat je meer informatie moet processen. Daardoor kun je eerder moe worden of emotioneel reageren. En je soms ronduit overweldigd voelen in de maatschappij van nu, die vooral gericht is op prestaties leveren. Het goede nieuws: hooggevoeligheid kan ook een kracht zijn.
De kracht van diepe verwerking
Een van de belangrijkste kenmerken van hooggevoeligheid is de diepgaande verwerking van informatie. Neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat het brein van hooggevoelige mensen actiever is in de gebieden die te maken hebben met empathie en bewustzijn. Daardoor hebben ze vaak meer inlevingsvermogen en rechtvaardigheidsgevoel. Ook zijn ze vaak creatiever.
Met hun verfijnde waarnemingsvermogen kunnen hooggevoelige mensen goed zien wat er nodig is in bepaalde situaties of waar anderen behoefte aan hebben. Vaak zijn het weloverwogen beslissers, uitstekende luisteraars en empathische leiders.
De waarde van hooggevoelig zijn in een snelle maatschappij
In een wereld waar assertiviteit en competitie de boventoon voeren, kunnen hooggevoelige mensen een waardevolle aanvulling zijn. Vaak zijn ze intuïtief, analytisch en ethisch sterk, waardoor ze goed uit de verf komen in de volgende situaties.
1. Als leidinggevende op de werkvloer
Hoewel commerciële omgevingen vaak gericht zijn op snelheid en prestaties, zijn de talenten van hooggevoelige mensen essentieel in leidinggevende functies. Volgens Esther Bergsma, expert op het gebied van hoogsensitiviteit, zijn kwaliteiten zoals empathie, creativiteit en weloverwogen beslissingen kunnen nemen cruciaal. Dankzij hooggevoelige teamleiders voelen medewerkers zich gezien en gehoord.
2. Bij maatschappelijke vraagstukken
Met hun scherpe waarnemingsvermogen en rechtvaardigheidsgevoel zijn hooggevoelige mensen vaak voorlopers als het om sociale of ecologische kwesties gaat. Hun diepe verbinding met de natuur en empathisch vermogen helpen hen om zich in te zetten voor milieukwesties en maatschappelijke veranderingen. Hooggevoelige activisten, schrijvers en kunstenaars zijn in staat om genuanceerd naar belangrijke thema’s te kijken.
3. Bij het bouwen van sterke relaties
Hooggevoelige mensen voelen stemmingen en nuances sterk aan, waardoor ze diepgaande en betekenisvolle relaties kunnen opbouwen. Hun vermogen om goed te luisteren en zich in anderen te verplaatsen, maakt hen waardevolle vrienden, partners en collega’s.
Zet je hooggevoeligheid in als kracht
Als je niet hebt geleerd hoe je om kunt gaan met hooggevoeligheid, kun je vooral de lasten ervan ervaren en overprikkeld raken. In de online training Hoogsensitiviteit als kracht van Psychologie Magazine in samenwerking met Flow, leer je meer over hooggevoeligheid en ontdek je hoe je je grenzen herkent en bewaakt. Ook leer je wat je kunt doen om je bijzondere talenten optimaal te benutten.
Meer lezen
- 7 worstelingen die je herkent als hoogsensitief bent.
- Hoogsensitiviteit: kenmerken voor- en nadelen (+HSP-test).
- 7x omgaan met prikkels als je hoogsensitief bent.
Gepubliceerd op 12 februari 2025