Moe van altijd dat geluk najagen? Dit zijn de hoofdingrediënten van een vervuld leven

Geluk blijft een ongrijpbaar iets. Want wanneer ben je het en welke rol heb je er zelf in? ‘Je wordt alleen gelukkig als gelukkig worden niet je doel is’, zeggen Harvard-hoogleraar en sociaal-wetenschapper Arthur Brooks en Oprah Winfrey.
Samen schreven ze een boek over geluk: Build the life you want: the art and science of getting happier, puttend uit jaren aan wetenschappelijk onderzoek en vol voorbeelden uit hun eigen levens. Wat na al dat huiswerk maar weer eens bleek: ‘geluk is geen bestemming, maar een richting’.
Waarin schuilt geluk, volgens de wetenschap?
Volgens Winfrey en Brooks is het bereiken van chronisch geluk een illusie. Een leven zonder verdriet of pijn, weten we allemaal, bestaat immers niet. Wel kun je volgens het duo een aantal stappen zetten in de goede richting. Door eerst en vooral het eeuwige streven naar ‘geluk’ los te laten, en te focussen op dingen die je wel wat brengen. Ze spreken van zogenaamde ‘key ingredients’, waarvan wij er hieronder een aantal van delen.
Zelf aan de slag met het vinden van (klein) geluk in alledaagse dingen? Download gratis het werkboek ‘De kracht van klein geluk’ onderaan dit artikel.
De ingrediënten voor een vervuld leven
-
Plezier hebben
Plezier is iets anders dan genot, dat veel kortstondiger is. Het gaat erom dat je gebeurtenissen en activiteiten opzoekt die je leven duurzaam leuker maken. Dus niet per se een dagelijkse reep chocola, maar wel een etentje met vriendinnen, of familie. Hier raken we een belangrijk punt, want plezier gaat heel vaak samen met sociaal contact, blijkt uit onderzoek. Dat sociale contact doet ons – ook de introverten onder ons – eigenlijk altijd goed. Dat zit hem niet in kwantiteit, maar in kwaliteit: ook één goede vriend of fijn familielid kan daar een rol in spelen. -
Tevredenheid
Verder is tevredenheid key, en dat heeft niet zozeer met prestaties te maken, maar eerder met een gevoel van nuttig zijn. Je nuttig voelen blijkt namelijk essentieel te zijn voor een tevreden gevoel. Of je dat nu in je werk vindt, in het helpen van een naaste of het opruimen van je huis. -
Een doel (of meerdere kleine doelen)
Een doel geeft betekenis en richting. Zonder eindbestemming kun je ‘de weg kwijtraken’, volgens de auteurs. Dat doel zit ‘m niet in een groter huis, of een grotere auto. Het kan een simpel voornemen zijn zoals ‘genoeg rust nemen, bijvoorbeeld. Door je activiteiten in het leven af te stemmen op dat persoonlijke doel, ervaar je meer richting in het leven, en dat voelt goed.
Gelukkig worden is niet je einddoel
Omdat de wereld zo vol afleidingen zit, is het volgens Brooks en Winfrey niet gek dat we soms vergeten wat er echt toe doet, als het om geluk gaat. Naast gezondheid, en liever geen financiële problemen draait het uiteindelijk toch om -we wisten het eigenlijk al- fijn contact met een ander en een gevoel van betekenis. Gelukkig worden, is, kortom, niet je einddoel.
Vragen omtrent geluk die je jezelf kunt stellen
In plaats van je afvragen hoe je gelukkig wordt, zou je jezelf beter kunnen afvragen:
-
Ervaar ik genoeg plezier (en niet enkel genot)?
-
Ben ik tevreden met mezelf en/of voel ik me nuttig?
-
Heb ik een of meerdere kleine of grote doelen die ik ook daadwerkelijk nastreef?
Is je antwoord vaker nee dan ja? Reflecteer of schrijf op wat zou je anders kunnen doen. Dagelijks stilstaan bij dankbaarheid is een prettige manier om je zegeningen te tellen.
Download gratis werkboek ‘De kracht van klein geluk’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer lezen
- Langdurig ‘gelukkig’ zijn (in plaats van steeds kortstondig): hoe moet dat?
- Psycholoog Thijs Launspach: ‘Hoe harder je probeert gelukkig te worden, hoe ongelukkiger je wordt’.
- Je ‘gelukkig’ voelen is soms lastig: zo maak je happy hormones aan.
Bron ‘Build the life you want: the art and science of getting happier’ Fotografie Unsplash
Gepubliceerd op 12 januari 2024 Laatst bewerkt 3 april 2025