Powernappen: dit zijn de ideale duur en het beste moment

Dame die in bed ligt in zich uitstrekt

Gepubliceerd op 16 juni 2022 Laatst bewerkt 14 januari 2025

Een powernap: sommige mensen zweren erbij en anderen vinden het onzin. Wat doet het echt voor je en wanneer en hoe lang kun je het best powernappen?

Werkt een powernap?

Dat korte momentje van rust wat je tijdens een powernap hebt, doet dat nou ook echt iets voor je productiviteit en concentratie? Uit verschillende onderzoeken blijkt van wel. Zo zegt Richard Wiseman, hoogleraar psychologie en schrijver van het boek Night school, dat het volgens onderzoek altijd goed is om overdag aan je slaapbehoefte toe te geven. Hij zegt hier ook over: “Helaas negeren veel mensen dit soort impulsen. Ze luisteren slecht naar hun lichaam en worden steeds meer gedreven door factoren van buitenaf.”

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de bevinding dat powernaps effectief zijn. Een studie gepubliceerd in het Journal of Sleep Research toont aan dat korte dutjes de cognitieve prestaties, waaronder geheugen en reactietijd, kunnen verbeteren. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van NASA dat piloten en astronauten die een powernap van 26 minuten deden, hun prestaties met 34 procent zagen toenemen en hun alertheid met 54 procent.

Hoe lang powernappen?

Er zijn wel bepaalde richtlijnen voor de duur van een powernap. Want misschien herken je het zelf ook wel: val je tijdens een powernap in een diepere slaap, dan word je in plaats van fris, juist versuft wakker. Volgens Australisch onderzoek is tien minuten de ideale duur voor een powernap. Wanneer je een powernap doet van meer dan 25 minuten word je daarna juist minder alert.

Een powernap tijdens werktijd

Met het thuiswerken was (en is) tussendoor een powernap doen net wat gemakkelijker. Maar ook steeds meer bedrijven zijn aan het experimenteren met powernaps tijdens werktijd. Dat klinkt misschien nog wat gek en onwennig, maar uit een onderzoek bij een chemiebedrijf bleek dat veel van de werknemers last hadden van slaapproblemen. Toen ze gevraagd werd naar hun wensen op het gebied van gezondheid kwam er grotendeels uit: meer slaap. Vooral bij mensen die tijdens nachtdiensten werkten.

Zo gezegd zo gedaan. Er staat nu een speciale stoel in een rustige ruimte waar mensen, die er behoefte aan hebben, even een powernap kunnen doen. En het werkt: uit vervolgonderzoek bleek dat werknemers zich na een korte slaap alerter en energieker voelden. Bedrijven zoals Google en Nike hebben zelfs speciale nap pods geïntroduceerd, waarmee powernaps een serieuze plek binnen de werkcultuur krijgen.

De beste tijd voor een powernap

Volgens neuroloog en slaaponderzoeker Roselyne Rijsman is het ook belangrijk om niet te laat een powernap te doen, anders blijf je ’s avonds juist weer klaarwakker. Dat heeft alles te maken met je biologische klok, ook wel het circadiane ritme genoemd. Dit interne systeem reguleert je slaap-waakcyclus. Een dutje in de late namiddag of avond kan ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt ’s avonds. Idealiter doe je een powernap tussen 13.00 en 15.00 uur, wanneer je lichaam van nature een dip in alertheid ervaart.

Minder moe, meer energie

Powernap of niet, we zijn allemaal weleens moe. En dat is niet gek, want we leven in een tijd waarin je altijd maar ‘aan’ moet staan. Er wordt veel gevraagd van onze aandacht en productiviteit. Je kunt hierdoor uitgeput raken, té moe. Hoe krijg je dan de energie weer terug? De training Minder Moe, meer energie van Psychologie Magazine zou hierbij kunnen helpen. Je krijgt hier inzicht in je vermoeidheidstriggers en leert weer echt ontspannen. Deze training kun je volgen via School of Flow.

Meer lezen


Tekstbewerking Paulien van Diepen  Originele tekst Rachel Vieth  Fotografie Kinga Cichewicz/Unsplash.com

Paulien van Diepen is online redacteur voor Flow Magazine. Ze schrijft artikelen over mental health, liefde en creatieve hobby's. Naast het schrijven van artikelen duikt ze graag in de data om uit te zoeken waar kansen liggen voor Flow om nog beter aan te sluiten bij de interesses van de lezers.
Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN