Eerste hulp bij: als het leven anders loopt dan je hoopte (tips van een psycholoog)

eerste hulp bij

Verandering, tegenslag, verrassingen die op je pad komen. Het leven kan best ingewikkeld zijn. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen: om hulp vragen mag, en dat deden jullie dan ook via social media. Deze keer: GZ-psycholoog Tineke Heirman van hulporganisatie Indigo geeft tips voor als het leven anders loopt dan je hoopte.

Jaloezie, verdriet en schaamte omdat je leven anders loopt dan je dacht. Kom je dit vaak tegen in je praktijk?

“Ja, dat gebeurt heel vaak. De reden dat we hulp zoeken is bijna altijd omdat we ons verzetten tegen iets wat op ons pad komt. We verlangen naar iets anders dan we hebben of krijgen. Dan leven we ook nog eens in een maatschappij waarin het lijkt alsof geluk maakbaar is. Ik vind dat een heel eenzijdige manier van kijken. In het leven gebeuren ook dingen die níét in dat perfecte plaatje passen.”

Hoe ga je met al die gevoelens om?

“Het is heel menselijk om naar dingen te verlangen. Het is ook heel menselijk om verdrietig of jaloers te zijn als de dingen niet lopen zoals je zou willen. Stop die gevoelens niet weg, maar laat ze er zijn. Je mag balen, je mag verdrietig zijn. Je mag toegeven dat je het misschien anders had gewild.

Verder vind ik het ook belangrijk dat we ons realiseren dat iedereen worstelt. Oók die persoon die alles voor elkaar lijkt te hebben. Niemand is gevrijwaard van pijn en verdriet.

Het kan ook helpen om een ander perspectief op je worsteling te krijgen. Dat je jaloers of boos of verdrietig bent over een bepaalde situatie kun je zien als iets slechts – ‘ik ben niet tevreden met mijn leven’ –, maar die gevoelens zeggen ook iets over je verlangens. Door die onder de loep te nemen, kun je in de toekomst misschien andere keuzes maken.

Stel, je vindt het moeilijk dat je vriendin wél een partner heeft en dat het bij jou maar niet lukt. Dat mag je in de eerste plaats jammer vinden. Je mag balen. Daarna kun je onderzoeken waar je dan precies naar verlangt. Is het verbondenheid, bijvoorbeeld? Dan kun je, terwijl je blijft hopen op een liefdespartner, in de tussentijd ook een andere manier zoeken om meer verbinding te voelen met anderen.”

Tineke Heirman werkt als GZ-psycholoog voor Indigo. Meer informatie vind je op de website.

Meer lezen

Interview Bente van de Wouw  Fotografie Getty Images

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN