Dagdromen is goed voor je

Door te dagdromen, kunnen we beter omgaan met de stortvloed aan informatie die dagelijks op ons afkomt. Volgens de Amerikaans-Canadese psycholoog en neurowetenschapper Daniel Levitin kan je brein dan pas écht even uitrusten.
Er zijn toch mensen die heel goed zijn in multitasken?
“Zo voelt dat, ja. Maar waar onze hersenen vooral heel goed in zijn, is zelfbedrog. Je dénkt dat je tijd wint, maar uit onderzoek blijkt dat je juist minder gedaan krijgt, en het is ook nog eens van mindere kwaliteit. De neuronen in je hersenen zijn levende cellen die zuurstof en glucose nodig hebben. Elke keer als je schakelt, verbrand je glucose en die raakt op een gegeven moment op. Elke mail die je stuurt en elke tweet die je leest, is weer een aanslag op de grondstoffen die je brein nodig heeft voor het voeren van een gesprek of autorijden. Je hersenen springen van het een naar het ander.”
Wat heeft dat voor gevolgen?
“Je wordt er niet alleen heel moe van, maar bent ook niet in staat om echt goede dingen te maken. Als je je creativiteit wilt aanspreken, heb je focus nodig. Bijvoorbeeld als je aan het schilderen bent. Je verft wat en dan kijk je: is het wat geworden, is het af, of zal ik hier nog iets doen, of daar? Dat is die naadloze overgang van doen naar evalueren terwijl je er middenin zit, waardoor je in een flow raakt. En daar kom je al multitaskend niet in.”