Een klein stappenplan voor wie beter wil leren luisteren

illustratie van twee mensen in een gesprek die naar elkaar luisteren

Gedragswetenschappers hebben ontdekt dat goed luisteren één van de belangrijkste manieren is om relaties te verdiepen en de wereld om je heen beter te begrijpen. Als luisteren je zoveel brengt, waarom leert niemand je dan hoe je dat doet?

Luisteren gaat om het begrijpen van de ander. Ondanks dat dat logisch klinkt, is dat nog niet zo vanzelfsprekend. Meestal luisteren we om te reageren. We horen de woorden die iemand zegt en antwoorden met die over onszelf.

Beter leren luisteren

Waar luisteren echt om draait, is het tonen van interesse in de ander waardoor je de betekenis achter de woorden begrijpt, verduidelijkt spreker en leiderschapscoach Simon Sinek op zijn YouTube-kanaal. Waarom we dat zo lastig vinden? We krijgen het goede voorbeeld niet van anderen, meent The School Of Life.

Hoe kun je dan wel leren om beter te luisteren? Dit stappenplan helpt je op weg.

Stap 1. Laat zien dat je luistert

Geef de ander het gevoel dat je er volledig voor die persoon bent. Hoe je dat doet? Door met je volledige aandacht bij het gesprek te zijn en bijvoorbeeld je telefoon uit zicht te leggen.

Onderbreek daarnaast het verhaal van de ander niet, wees niet bang voor stilte en neem een open houding aan, tipt TED-Ed. Laten zien dat je luistert en dat al je aandacht bij het gesprek is, stelt de ander op z’n gemak om zich open te stellen.

Stap 2. Zet je oordelen opzij

Herinner jezelf eraan dat goed luisteren niet hetzelfde is als akkoord gaan met het standpunt van de ander. Als iemand iets zegt waar je het niet mee eens bent, betekent dat niet dat je daar direct op hoeft te reageren. Zet je oordelen opzij en wees nieuwsgierig naar waar de ander vandaan komt en wat erachter schuilgaat.

Vaak werkt een oordeel of het terugkaatsen van je mening ook averechts. Als je iemand van gedachten probeert te veranderen, is de ander juist geneigd om het eigen standpunt te verdedigen. Door niet goed te luisteren, maar wel je mening te geven, bereik je dus het tegenovergestelde.

Stap 3. Vraag door

Je luistert om de betekenis achter iemands woorden te begrijpen. Laat je eigen agenda daarom in eerste instantie los en vraag door, zodat iemand z’n volledige verhaal kan doen. Dat kan op vrij simpele manieren. Denk maar aan deze vragen:

  • Wat gebeurde er toen?
  • Hoe voelde je je daardoor?
  • Vertel verder…
  • Waarom is dat belangrijk voor je?

“Wie zijn volledige kant van het verhaal kan delen, staat ook meer open voor het verhaal of de mening van de ander”, onderstreept Sinek.

Stap 4. Vat het samen

Vat samen wat de ander zegt en vraag of je dat goed hebt begrepen. Dit laat namelijk zien dat je niet gewoon wacht om jouw kant van het verhaal toe te lichten, maar dat je je best doet om de ander te begrijpen.

Vertel verder…

Beter leren luisteren betekent aandacht schenken, begrip tonen en ruimte maken voor anderen. Dat hoeft niet per definitie veel moeite te kosten, maar vraagt soms wel om geduld, empathie en de bereidheid om fouten te maken.

Meer lezen

Tekst Lisanne van Marrewijk  Illustratie Lotte Dirks
Gepubliceerd op 19 oktober 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN