Beroemdheden die een literair boek als accessoire dragen: columnist Aaf Brandt Corstius is er niet zo’n fan van. Toch vond ze een wijze leesles in een interview met een befaamde actrice.
Sarah Jessica Parker is bij vrouwen van mijn generatie natuurlijk bekend als Carrie, de vrouw van Sex and the city en vele extreem iconische kledingstijlen. Maar ze is ook schoenenontwerper, toneelacteur en fervent lezer. Dat laatste, daar vertelt ze graag over in interviews. SJP leest talloze boeken per jaar, heeft een boekenclub en een eigen imprint bij een uitgeverij. Ook bezigt ze een hartstochtelijk soort fandom van The New Yorker, dat ook al zo iconische Amerikaanse literaire tijdschrift. (Wat Sex and the city was voor de New Yorkse lifestyle, is The New Yorker voor de New Yorkse intelligentsia.)
Slim overkomen
Ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd een beetje nuffig reageerde als ik het zoveelste interview over SJP’s leesliefde las. Ik vind het vaak aanstellerig als acteurs vertellen over hoe graag ze lezen: alsof ze heel erg hun best doen slim over te komen. Diezelfde (absurde) reactie heb ik ook altijd als ik foto’s zie van supermodellen die backstage bij een modeshow een ingewikkelde roman zitten te lezen.
Flauw van mezelf, want ik ratel ook vol passie en vaak over boeken die ik net heb gelezen in mijn stukjes en mijn podcasts, en zou het ook heel vervelend vinden als iemand me dan een aansteller vond. Kortom, ik ben dus vervelend en veroordelend.
Altijd een boek mee
Nu las ik dat Sarah Jessica Parker opgroeide in een gezin waarin de (acht!) kinderen altijd erg werden aangemoedigd om te lezen. Dat wist ik al, want ik heb alle lectuur rondom haar persoon jarenlang geïnhaleerd, maar ik wist nog niet dat haar moeder daarbij een grappige regel had: ‘Verlaat nooit het huis zonder iets te lezen mee te nemen.’
Ieder kind van het gezin Parker moest altijd met een boek in de tas van huis, zelfs de kinderen die nog niet konden lezen. Zo zou een kind leren, vond de moeder, om altijd te lezen of desnoods plaatjes te kijken, in geval van verveling, wachttijd of gewoon: leeszin. En dat werkte dus.
Afsluiten van de reuring
“We gingen naar musea of zelfs naar klassieke concerten; nogal uitdagende ervaringen voor kinderen, want ze kunnen verveeld raken,” vertelde SJP aan het blad Vanity Fair. “Maar zij liet ons boeken meenemen, en we lazen en luisterden ondertussen naar de muziek. Of we gingen op een bankje in het museum zitten met ons eigen boek.”
Sarah ging dus altijd van huis met een boek in haar tas. Ik vind het een leuk beeld dat een kind van een jaar of drie naar de crèche wordt gebracht met haar eigen leesvoer. En waarom ook niet? Ook voor kinderen van drie bestaan er heel goeie boekjes, desnoods met stoffen voelplaatjes en schuifjes. Nog steeds heeft ze altijd een boek mee, vertelt ze. Op de set stopt ze ze zelfs in de tas die haar personages in de film of serie bij zich hebben, zo kan ze zich afsluiten van de reuring zodra er ‘Cut!’ geroepen is.
Overal lezen
Sinds ik dit interview heb gelezen, neem ik zelf ook altijd een boek mee. Ik reis veel met de trein, en er is weleens vertraging en mijn telefoonbatterij is ook op gezette tijden leeg. Dan heb ik altijd een boek in mijn tas en sla ik dat lekker open. Door de regel van de moeder van SJP heb ik dit jaar al veel meer bladzijden gelezen dan ik anders had gedaan. Niet meer alleen ’s avonds voor het slapengaan, maar bij de bushalte, wachtend bij de huisarts, tussen twee afspraken in, bij mijn ochtendkoffie in een café. Altijd een boek mee. Zo makkelijk kan het zijn om meer te lezen.
Meer lezen
- 6 tips om weer verliefd op lezen te worden.
- Kan lezen stress verminderen? Zo zit dat.
- Column van Aaf: dit inzicht helpt wanneer je door wilt met to do’s afvinken, terwijl je batterij eigenlijk leeg is.
Gepubliceerd op 12 april 2025