De natuur herstellen én de boeren een handje helpen. Met zijn bedrijf Wilder Land timmert Matthijs, samen met zijn oud-studiegenoot, aan de weg naar meer biodiversiteit.
Wat ben je aan het doen?
“Ik ben druk met Wilder Land, ons bedrijf voor natuurherstel. Daan van Diepen en ik vragen boeren om inheemse gewassen aan te planten. Wij nemen die dan af om er lekkere dingen van te maken. Mijn taak is nieuwe toepassingen onderzoeken: botanische siropen, theeblends, kruidenbier, kombutcha’s, pasta’s en meer. Onze nieuwste theemelange is net uit: Sunny Boy, van donker geroosterde boekweit met venkel- en karwijzaad. De zaadjes kun je na gebruik weer planten, zodat je straks je eigen zaad kunt oogsten en ook koninginnenpagevlinders aantrekt.”
Waarom moet het wilder?
“Tachtig procent van de insecten is in de afgelopen decennia verdwenen omdat we nergens bloemetjes laten staan. Kijk naar onze weilanden, daar groeit maar één soort gras. Voor insecten zijn dat groene woestijnen. Biodiversiteit is van levensbelang, maar hoe verander je iets? Omdat zo’n groot deel van ons land akkerland is, dachten wij dat daar qua natuurherstel de meeste winst te halen is. Boeren die bereid zijn hun monoculturen om te zetten in wildere akkers, trekken vogels aan, en dus insecten, en daarmee weer wilde bijen – de natuurlijke bestuivers die zo nodig zijn voor ons voedsel.”
Waarmee begon deze missie?
“We studeerden allebei psychologie en bedrijfskunde, en wilden graag een bedrijf beginnen voor natuurherstel. Onze toets is steeds: stel dat de hele wereld dit gaat doen, creëren we dan een nieuw probleem? Bij ons is het antwoord nee. Hoe groter dit bedrijf wordt, hoe meer natuur ervoor terugkomt – hoe vet is dat?”
Hoe reageren boeren?
“Die willen wel, dat is het punt niet. Ze kunnen immers op deze manier iets verdienen aan wat ze altijd als onkruid beschouwden, zoals paardenbloemen en kamille. Het knelpunt is dat spullen van ver vaak minder geld kosten. Die boekweit in onze nieuwe thee kun je ‘goedkoper’ uit China halen – als je niet kijkt naar wat het de natuur kost. Economisch gezien is biodiversiteitsherstel niet slim. Mede daarom willen we met directe verkoop de keten kort maken, en proberen we ons verhaal goed uit te leggen.”
Ben je hoopvol dat er iets verandert?
“De huidige manier waarop we de landbouw hebben ingericht, is eindig. Dus de wal zal het schip uiteindelijk wel keren. Maar bovenal geloven wij in heel lekkere dingen maken. Verschillende smaakmakers helpen ons hiermee, van theesommeliers tot sterrenzaken. Alles moet culinair zo interessant zijn dat het niet eens meer uitmaakt dat je daarmee ook je eigen landschap biodiverser maakt.”
Meer lezen
- Jasper Muller ontwerpt houten cabins: Ik wil bijdragen aan de overgang naar een mooier, duurzamer platteland.
- Waarom we kleine beestjes nodig hebben voor de biodiversiteit.
- Ook in de stad kun je zorgen voor biodiversiteit: zo doe je dat.
Gepubliceerd op 30 maart 2025