Gepubliceerd op 19 januari
Het lichaam is vaak een bron van onzekerheid en strijd, met een negatief zelfbeeld tot gevolg. Voor Emily veranderde dat drastisch na een heftige diagnose. Hoe leerde ze luisteren naar haar lijf?
Hoe kijk je naar je lichaam?
“De relatie met mijn lijf is steeds beter. Vroeger kon ik onzeker zijn over mijn donkere lichaamsbeharing – ik ben half Italiaans en ging echt niet in bikini als ik niet van top tot teen geschoren was. Ook mijn lengte kon een bron zijn van zelfhaat en twijfel. Ik ben 1 meter 86 en werd daar in mijn jeugd mee gepest. Dan kreeg ik bijvoorbeeld te horen dat ik er gek uitzag en later dat jongens geen langere vriendin wilden. Tegenwoordig draag ik graag hakken en ben ik blij met mijn lange benen.”
Wat is er nog meer veranderd?
“Net voor mijn 34e, nu twee jaar geleden, voelde ik een tumor zitten. Ik wist meteen dat het kanker was. Er volgde een intense, verdrietige en wankele periode waar ik nog steeds van aan het bijkomen ben. Sinds mijn ziekte luister ik steeds beter naar mezelf en mijn lichaam.”
Deed je dat daarvoor niet?
“Voordat ik de diagnose kreeg, leidde ik een chaotischer leven waarin ik niet echt bewust bezig was met mijn gezondheid. Ik kookte weinig, at niet echt voedzaam, sportte en sliep inconsequent. Als twintiger was ik nog verder verwijderd van mezelf: ik feestte veel, gebruikte regelmatig drank en drugs, sliep nog minder. Ik had veel stress en was erg zoekende.”
Vergelijk je jouw lijf met dat van anderen?
“Soms kan ik gevoelig zijn voor gezondheids- of lichaamstrends. Sinds mooie grote, ronde billen in de mode zijn, merk ik dat ik meer focus op biloefeningen. Maar ik raak nooit echt obsessief en vind mezelf ook niet minder mooi met plattere billen. Af en toe vind ik het geinig om iets aan mezelf te veranderen, dan verf ik mijn haar platinablond of neem lipfillers, gewoon even uitproberen.”
In hoeverre oordeel je over iemands uiterlijk?
“Oordelen en bekrompenheid vind ik saai. We beperken en ontzeggen onszelf en elkaar zo veel uit angst om er niet bij te horen. Ik probeer meer dan ooit mijn eigen pad te volgen. Zo maak ik nu muziek, dat wilde ik altijd al. Ik vind het nog steeds spannend, maar fuck it.”
Hoe ziet zelfzorg eruit voor jou?
“Naast regelmatiger bewegen, slapen en eten, sta ik door lichaamsgerichte therapie nu meer in contact met mijn emoties. Kundalini Awakening heet het, een proces waarbij je blokkades in je lijf aanpakt. In het verleden kon ik eetbuien hebben als ik me slecht voelde. Wanneer ik nu verdrietig, boos of onrustig ben, denk ik: sit with it, doorademen, voel die angst, onzekerheid of onrust maar.”
Hoe ontspan je?
“Ik ben uit de Randstad verhuisd en heb dat drukke leven grotendeels achter me gelaten. Een tijd woonde ik in Drenthe, in the middle of nowhere. Ik wandelde veel buiten, mediteerde regelmatig, ging heel vroeg slapen. Soms vind ik het makkelijker om me compleet af te zonderen, maar alleen maar bewust en gezond leven is saai en maakt me op de lange termijn niet gelukkig. Ik wil ook weleens wijn drinken met vrienden, een nacht dansen, wat reuring. Dat is óók gezond en ontspannend.”
Wanneer voel je je vrij in je lichaam?
“In de zomer zwem ik graag topless en loop ik in zo min mogelijk kleding rond, ik heb ook een exhibitionistische kant. Ik hou er zo nu en dan van om in het middelpunt te staan, mits ik zelf de regie in handen heb. Op straat hoef ik niet te worden nageroepen, maar als ik in een club op het podium dans, vind ik het wel leuk als ik word bekeken.
Ik had eens een vriendje in Amsterdam dat het gordijn meteen dicht wilde trekken zodra we seks hadden, voor mij mocht het wel openblijven. Het enige lastige is dat alles gefilmd en online gegooid kan worden. Zelf iets plaatsen vind ik een ander verhaal, ik heb wel vaker sexy foto’s van mezelf op Instagram gezet.
Ik ben op een punt in mijn leven gekomen waarop ik alle kanten van mezelf wil vieren. Ik vind het leuk om én een lekker wijf te zijn én in staat een bedrijf te runnen. Iemand die goed gaat op aandacht, maar ook in joggingpak op de bank theedrinkt. Je kunt van alles naast elkaar zijn.”
Meer lezen
- Hoe zelfliefde je helpt bij die strenge stem in je hoofd.
- Hoe lichaamsneutraliteit een mildere blik kan geven.
- Een negatief zelfbeeld draag je altijd bij je: zo leer je anders naar jezelf kijken.
Fotografie Tatjana Almuli