Omgaan met ADHD of ADD: 5 tips

Te laat komen, je sleutels kwijt of om de haverklap afgeleid: dat hebben we allemaal weleens. Maar voor wie ADHD of ADD heeft, zijn deze dit dagelijkse uitdagingen. Vijf tips om ermee om te gaan.
Deze tips van psychiater Sandra Kooij helpen je omgaan met ADHD of ADD in het dagelijks leven.
1. Zorg voor rust in huis
Een opgeruimd huis creëert overzicht in het hoofd. Leer jezelf bijvoorbeeld aan om telefoon, sleutels en portemonnee op een vaste plek neer te leggen. Oefen hier net zolang mee tot het een gewoonte wordt. Nog een tip: ruim niet meer dan één kast of la tegelijk op. Alle spullen die je twee jaar of langer niet gebruikt hebt, ga je hoogstwaarschijnlijk niet meer missen. Gooi of geef ze weg.
2. Bouw routines op
Zet afspraken direct in je agenda. Heb je een digitale agenda, zet daar dan ook een reminder vooraf in. Plan afspraken altijd wat ruimer in dan je geneigd bent te doen. En neem elke ochtend vijf minuten de tijd om het programma voor die dag door te nemen. Door jezelf dit soort routines aan te leren, breng je meer structuur in de dag én voorkom je uitstelgedrag.
3. Verbeter je slaapritme
Misschien behoor je tot de tachtig procent van de mensen met ADHD die een ‘late slaper’ is. Doordat je biologische klok anders staat ingesteld, val je tot een paar uur later in slaap dan de gemiddelde Nederlander. Maar te weinig slaap kan ADHD-klachten verergeren: meer concentratieproblemen, onrust en impulsiviteit, en prikkelbaarheid. Probeer dus je slaapgewoonten te veranderen: ga zo veel mogelijk op vaste tijden naar bed, drink ’s avonds geen koffie en gebruik tot minstens twee uur voor het slapengaan geen beeldschermen.
4. Trap niet in valkuilen
Het kan verleidelijk zijn om ongezonde ‘oplossingen’ voor je problemen te zoeken. Denk aan alcohol om sneller in slaap te vallen of drugs om je beter te concentreren. Wat op de lange termijn beter helpt bij omgaan met ADHD, is ontspannen, gezond eten en regelmatig leven. Aarzel niet om professionele hulp in te schakelen als je ondersteuning kunt gebruiken.
5. Wees minder streng voor jezelf
Wie AD(H)D heeft, stuit door zijn chaotische, prikkelbare of impulsieve gedrag vaak op onbegrip en kritiek van anderen. Hierdoor kun je het vertrouwen in jezelf verliezen. Met behulp van cognitieve therapie kun je leren om op een andere – minder strenge – manier naar jezelf te kijken. Het helpt je ook ontdekken dat AD(H)D niet alleen problematische, maar ook positieve kanten heeft. Je hebt bijvoorbeeld veel energie, creatieve ideeën of doorzettingsvermogen.
- Dit is een ingekorte versie van een artikel dat eerder verscheen in Psychologie Magazine. Meer lezen? Ga naar Psychologie Magazine om niets te missen.
Meer lezen
- 6x worstelingen die je herkent als je (als vrouw) ADHD hebt.
- Hoe 8D audio kan helpen om tot rust te komen.
- Hoe een krekel nadoen je helpt te slapen.
Fotografie Soroush Karimi/Unsplash
Gepubliceerd op 27 april 2025