Een maand lang oceanen in de hoofdrol: tijdens de International Ocean Film Tour zie je vijf documentaires over de onderwaterwereld, in theaters door heel Nederland.
Zonder de oceanen zouden we niet op aarde kunnen leven. Volgens Wereldoceaandag, zijn de oceanen de belangrijkste buffer tegen de opwarming van de aarde. Ze slaan wel negentig procent op van de extra warmte door CO2-uitstoot. Bovendien zorgen ze voor zuurstof. Helaas staan de oceanen in onze wereld onder druk: door klimaatverandering, vervuiling en overbevissing. Dat is niet alleen bedreigend voor de oceanen zelf, maar indirect ook voor ons, aldus het Wereld Natuur Fonds. Alle reden dus om dat via de verschillende oceaandocumentaires in verschillende landen onder de aandacht te brengen.
Vriend met een griend
Zware kost? Niet per se. Leerzame documentaires worden afgewisseld met luchtigere films. Zoals bijvoorbeeld de documentaire Nika van marine-bioloog Felipe Revina. Tijdens een observatiemissie in Tenerife ontmoet hij een griend, een soort dolfijnachtig dier. Gewoonlijk zijn grienden terughoudend tegenover mensen, maar Nika is nieuwsgierig en blijft in de buurt van Felipe. Hij raakt gehecht aan de griend en maakt er een missie van om de leefomgeving van Nika te redden van massatoerisme en milieuschade.
Het groene goud
Een andere documentaire tijdens de tour is Kelp. Deze algensoort wordt ook wel het groene goud van de zee genoemd. Volgens filmmaker Caylon La Mantia zijn de enorme slierten zeewier “misschien wel onze grootste bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering.” Ze werken namelijk als een CO2-filter en overtreffen zo zelfs de bijdrage van tropische regenwouden. Sterker nog: als kelpwouden in slechts negen procent van de wereldzeeën zouden worden hersteld, zouden ze theoretisch de wereldwijde CO₂-uitstoot van de landbouw kunnen compenseren. In de documentaire gaat La Mantia op zoek naar kelp aan de Britse kust en laat zij de pluspunten van dit zeewier zien.
Internationale tour
De International Ocean Film Tour is morgen te zien in Den Haag en de dagen erna in Haarlem, Utrecht, Groningen en Amsterdam (6 mei). Daarna is Duitsland aan de beurt. Het programma duurt ongeveer 2,5 uur en dan heb je alle vijf de documentaires gezien. Tickets zijn hier verkrijgbaar.
Meer lezen
- Pia woont op een zeilboot: ‘Het water inspireert me, daagt me uit’.
- Thirza fotografeert stillevens van aangespoeld plastic.
- Dit is waarom water zo kalmerend is (+ tip om makkelijk even te ontspannen).
Fotografie Jeremy Bishop/Unsplash
Gepubliceerd op 5 april