Plantaardige eiwitten maken een opmars. Als het aan de Universiteit Wageningen ligt eten we binnen zes jaar twee keer zoveel bonen en soja. En dat is goed nieuws voor onze planeet.
Een groots project: het plan om boeren meer plantaardige eiwitten te laten verbouwen om de landbouw te verduurzamen. Het brengt ook nog eens 50.000 banen met zich mee. Ook boeren en producenten voelen ervoor.
Minder uitstoot, hoe kan dat?
Zestig procent van de eiwitten in ons eten is momenteel dierlijk, veertig plantaardig. Als we hier fifty-fifty van weten te maken is er zeven procent minder landbouwgrond nodig, en wordt de uitstoot van koolstofdioxide en stikstof via mest kleiner. Ook hoeft er dan minder soja geïmporteerd te worden, omdat er minder veevoer (met soja) nodig is. De aanpak zou ongeveer 2,6 miljard euro opleveren, schrijft Trouw.
Even wennen
Van veehouderij overstappen op soja verbouwen is best een overgang: dat wordt wennen. Maar er wordt wel ingezien dat de verandering noodzakelijk is, zegt Stacy Pyett, programmaleider bij Wageningen Universiteit. Wat kan ik doen om de verduurzamen, vragen de producenten en boeren zich af, en dit plan is een concrete stap vooruit.
Plantaardig snackje
Ook in de winkels kan je de verschuiving straks zien. Er verschijnen al steeds meer plantaardige producten in de schappen. En via aanbiedingen worden klanten aangemoedigd om voor dat plantaardige snackje te gaan, al heeft zoiets soms ook tijd nodig. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het aandeel van plantaardige eiwitten nog groter wordt. De toekomst zal het leren.
Meer lezen
- Andere manieren om duurzamer te eten.
- Deze bijzondere dieren zijn weer terug.
- Duurzaam betalen door te wisselen van bank.
Tekst Marissa Koenderink Bron Trouw Fotografie Edwin Remsberg/Gettyimages.nl
Gepubliceerd op 17 maart 2023