4 redenen om naar Scandinavië te verhuizen

Voor de achtste keer op rij staat Finland bovenaan de lijst van de gelukkigste landen ter wereld, volgens het World Happiness Report 2025. Ook Scandinavische landen als Denemarken, IJsland en Zweden zijn koplopers. Wat maakt Scandinavië nou zo’n happy place?
Wat maakt Scandinaviërs gelukkig?
1. Een sterk sociaal vangnet en verbinding
In Scandinavië is voor elkaar zorgen de norm. De Deense belastingtarieven zijn een van de hoogste ter wereld, volgens het Amerikaanse Consumer News en Business Channel CNBC, maar dan heb je ook wat. Gratis gezondheidszorg, toegankelijke kinderopvang, een degelijk pensioenstelsel en prettige studiebeurzen. Scandinaviërs geven aan dat ze kunnen rekenen op hulp van vrienden, familie en buren. Het World Happiness Report laat inderdaad zien dat de regio goed scoort op steun van de omgeving. Volgens researchers bij het World Happiness Report zijn landen met een goed zorgsysteem sowieso stabieler. Mensen ervaren meer rust, doordat ze zich minder zorgen maken over de basis.
2. Een diep basisvertrouwen
Het vertrouwen van Scandinaviërs is groot, volgens het geluksrapport. In de overheid, de toekomst, elkaar. Als we het rapport mogen geloven ben je gewoonweg gelukkiger in een land waar ze je verloren portemonnee terugbrengen: die overtuiging is er in Scandinavië.
3. Het is er gezond leven
In Scandinavië zijn de lucht en het water schoon, de steden fietsvriendelijk en de bossen nooit ver weg. Volgens de OECD Better Life Index is het gezond leven de Scandinavische landen, en dat blijkt ook wel uit de relatief hoge levensverwachting. Finland heeft vanwege het klimaat lange winters en korte zomers, maar mensen leven het hele jaar veel buiten. ‘s Winters wordt er veel geskied en aan ijszwemmen gedaan: zwemmen in water van minder dan vijf graden Celsius. En gewandeld natuurlijk, wat ’s winters extra goed voor je blijkt te zijn.
4. Vrijheid en gelijkheid
Op het gebied van gendergelijkheid scoren de Scandinavische volgens de EU Gender Equality Index hoger dan het Europees gemiddelde. Mensen voelen zich er gezien en gesteund. Op het gebied van onderwijs zijn de kansen gelijk. Het onderwijs in Scandinavië is sowieso gratis, ook op universitair niveau. Door middel van studiebeurzen worden jongeren aangemoedigd om zich te ontwikkelen.