Go to content

Goed nieuws: de 4-daagse werkweek rukt op

Goed nieuws: de 4-daagse werkweek rukt op

Steeds meer bedrijven stappen over op een 4-daagse werkweek. Hoe komt dat zo? En waarom willen vooral jongere werknemers niet meer terug naar het oude ritme?

Vier dagen werken en betaald krijgen voor vijf: het klinkt als een utopie, maar bij steeds meer internationale bedrijven is het inmiddels realiteit. En dan hebben we het niet alleen over hippe start-ups met hangplanten en pingpongtafels, maar ook over ‘gewone’ bedrijven. Het traditionele idee van je uren maken, gaat steeds vaker op de schop. Het lijkt erop dat steeds meer bedrijven ervan overtuigd raken dat het om energie en focus draait. En dat zijn dingen die zich niet in een tijdschema laten vangen.

Een grote stap in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk hebben inmiddels 200 bedrijven, van non-profits tot marketingbureaus en techfirma’s, een permanente 4-daagse werkweek ingevoerd, zonder salarisverlies. Dat meldde The Guardian onlangs, op basis van data van de The 4 Day Week Foundation.

Joe Ryle, directeur van de The 4 Day Week Foundation, zegt daarover: De nine-to-five, vijfdaagse werkweek werd honderd jaar geleden uitgevonden en is allang aan vervanging toe. Wat we zien is dat de vierdaagse werkweek zich ontwikkelt tot de nieuwe standaard in het moderne werkleven.

Waarop die uitspraak is gebaseerd? In 2022 vond in het Verenigd Koninkrijk een grote 4-daagse werkweek-pilot plaats. Maar liefst zestig bedrijven deden mee aan een zes maanden durende proef waarbij medewerkers tachtig procent van hun tijd werkten, met behoud van honderd procent salaris. De uitkomst van die pilot? Medewerkers rapporteerden minder stress en burn-outklachten, het ziekteverzuim daalde met 65 procent, en bedrijven zagen hun omzet gemiddeld zelfs iets stijgen.

Volgens The Guardian besloot 92 procent van de deelnemende organisaties direct na afloop door te gaan met het beleid, dat bij veel bedrijven inmiddels permanent is ingevoerd.

Generatie Z (en Y) wil niet terug in het hok

Een interessante kanttekening op dit gebied: vooral jongere werknemers geloven in de nieuwe aanpak.  Zo’n 78 procent van de 18- tot 34-jarige Britse werknemers, blijkt uit onderzoek, zijn ervan overtuigd dat de 4-daagse werkweek binnen vijf jaar de standaard wordt, schrijft wederom The Guardian. Bovendien zegt 65 procent van hen absoluut niet terug te willen naar een fulltime aanwezigheid op kantoor. Volgens Lynsey Carolan van Spark, het onderzoeksbureau waar de krant naar verwijst, heeft de jongere generatie, die de komende vijftig jaar een groot deel van de beroepsbevolking vormt, geen zin in ‘ouderwetse werkpatronen’. Carolan: “Hun prioriteiten zijn mentale gezondheid en algeheel welzijn. Een vierdaagse werkweek is voor hen geen luxe, maar een upgrade van hun levenskwaliteit.”

De ontwikkelingen in Nederland

Ook in de Nederlandse bedrijfswereld beweegt er iets. Het kantoor van softwarebedrijf AFAS is sinds 1 januari 2025 dicht op vrijdag. Medewerkers hebben dan een zogeheten ‘ontwikkeldag’. Tijd voor zichzelf, hun kinderen, mantelzorg of vrijwilligerswerk. De arbeidsvoorwaarden bij AFAS blijven onveranderd: hetzelfde loon, dezelfde pensioenregeling en vrije dagen. CEO Bas van der Veldt licht de beslissing van het bedrijf toe: Tijd is voor iedereen een schaars goed. We lijken in een ratrace te zitten en komen niet altijd toe aan waar het écht om gaat in het leven.”

Meer lezen


Fotografie Olena Bohovyk/Unsplash
Gepubliceerd op 19 april 2025

Deel dit artikel
Julia Houtermans is stagiair bij Flow Magazine. Ze schrijft teksten voor online, maakt de nieuwsbrief en ondersteunt de redactie waar nodig.
Flow nieuwsbrief Flow nieuwsbrief
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

^