Clubjes poppen overal ter wereld op. Volgens evolutionair psycholoog Robin Dunbar zijn ze hét middel tegen de ‘griepjes’ van het dagelijks leven. Zo vind of start je zelf een club.
Mensen zijn groepsdieren, en (van tijd tot tijd) iets ondernemen met gelijkgestemden maakt ons blij. Niet zo gek, want tijdens dat samenzijn maakt je brein behoorlijk wat endorfine aan, het welbekende geluksstofje. Ergens onderdeel van uitmaken, zoals van een club, zorgt er bovendien voor dat je je beter voelt over jezelf, en trots bent dat je met anderen iets bijzonders deelt.
We zijn zo geprogrammeerd omdat groepsverband ooit van levensbelang was, zegt de Britse evolutionair psycholoog Robin Dunbar. Nog altijd zijn onze sociale contacten belangrijk: niet langer vanwege roofdieren, maar bijvoorbeeld als medicijn tegen eenzaamheid. En ook voor je fysieke gezondheid: al die endorfine draagt bij aan een verbeterde weerstand. Dunbar noemt onderdeel zijn van een club hét middel tegen de ‘griepjes’ van het dagelijks leven, zowel letterlijk als figuurlijk.
Zo vind je een club
- Lang leve internet. Tik in Google het woord ‘clubje’ in en voeg daaraan toe een van je interesses (zoals breien, koken, eten, borduren, hardlopen etc.) en je vindt websites die je verder helpen. Zo vonden wij de website Dekookclub.nl, waar je je kunt aanmelden voor, je raadt het al, verschillende eetclubs.
- Zoek je een club in de buurt? Ga eens kijken bij de oproepen in het buurtcentrum, of bij de plaatselijke supermarkt. Hier vind je altijd wel iets.
- Vraag eens rond bij je vrienden. Misschien zijn zij al aangesloten bij een club die ook goed bij jou past. Dat is meteen een fijne binnenkomer.
- Ook via social media kun je verschillende clubs vinden. Zo is de boekenclub een bekende, of de teken- of breiclub. Zoek op een hashtag (bijvoorbeeld #boekenclub) om iets te vinden wat bij je past.
Zo start je er een
- Ook hierbij is internet je vriend. Doe een oproepje op websites voor clubjes of plaats een bericht op social media.
- Sluit je aan bij een Facebookgroep die over jouw interesse gaat (je vindt zo’n groep door er in de zoekbalk van de app of website naar te zoeken). Hier vind je gelijkgestemden en heb je een grotere kans dat je leden vindt voor je club.
- Met je vrienden deel je vaak bepaalde interesses. Houden jullie allemaal van koken? Stel dan eens voor om een keer in de maand bij elkaar te komen om samen te koken en te eten. Dan heb je meteen een clubje met mensen die je al goed kent.
Meer lezen?
- Boekenclubs zijn populair. Zo start je er zelf een.
- Een verhaal over het fijne van een clubje vind je in Flow 8-2020.
Tekst Hedwig Wiebes en Bente van de Wouw Illustratie Hadas Hayun