We gooien nogal eens wat voedsel weg. Omdat het achter in de koelkast vergeten wordt, of vanwege een impulsaankoop die toch niet opgaat. Door je koelkast slim in te richten, ga je voedselverspilling tegen (en bespaar je geld).
Volgens een artikel van De morgen zorgt voedselverspilling er niet alleen voor dat je indirect geld weggooit, het is ook verantwoordelijk voor tien procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in de wereld. Volgens de app tegen voedselverspilling Good To Go vindt de helft van alle verspilling plaats in huishoudens. En nog meer minder leuke cijfers: wereldwijd gooien we gemiddeld een derde van al het geproduceerde voedsel weg. Daar huilen we een beetje van.
Gelukkig kom je met een boodschappenlijst (om impulsaankopen te vermijden) en een slim ingerichte koelkast al een heel eind. Niet alleen goed voor de wereld, ook voor je portemonnee. Klaar voor de start, af.
Een slim ingerichte koelkast
- Bewaar niet al je verse producten in de koelkast. Wist je dat eieren op kamertemperatuur bewaard kunnen worden? Net als brood, verse kruiden en bepaalde vruchtgroenten zoals tomaten, komkommers, aubergines, paprika’s, courgettes en avocado’s. Sterker nog: Deze laatste groep heeft zelfs baat bij een hogere temperatuur, en dat zul je merken in smaakbehoud.
- Ook tropisch fruit heeft de koeling niet nodig. Haal je bananen, mango’s, kiwi’s en citroenen dus maar uit de koelkast.
- Wortelen, aardappelen en uien bewaar je op een donkere, droge plek.
- Plottwist: zelfs oude kaas hoeft niet gekoeld te worden. Wisten wij ook niet.
- De positie van eten in de koelkast bepaalt ook of iets snel bederft. Sauzen, frisdrank en boter bewaar je op de warmste plek: in de deur.
- Het zal je niet verrassen, maar groente en fruit gaan dus in de groentelade. Hier is het minder koud en vochtig, waardoor je eten langer goed blijft.
- De koudste plek in de koelkast? De onderste plank. Hier bewaar je vlees en vis.
- Hoe voller de koelkast, hoe moeilijker het is voor koude lucht om te circuleren. Prop hem dus niet helemaal vol.
- En om dat ene yoghurtkuipje niet te vergeten: leg een lijstje naast je koelkast en houd hierop de inhoud bij. Zo hoef je de deur niet constant open te trekken om te kijken wat er nog in zit en eet je dat yoghurtje op tijd op.
Meer lezen
- Drie duurzame manieren om je lunch mee te nemen.
- Duurzaam breien: deze winkel verkoopt honderd procent gerecyclede garen.
- Kringloopwinkels: zeven keer tweedehands winkelen in Nederland.
Tekst Bente van de Wouw Bron De morgen Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 11 oktober 2022, laatst bewerkt op 1 december 2023