Atelier Félie: een meer duurzaam kledingmerk gemaakt door vrouwen in Nederland

Atelier Félie

Sanne Knopper had altijd al een liefde voor mode. Sinds anderhalf jaar is ze, naast haar baan als advocaat, eigenaar van Atelier Félie. Een Nederlands kledingmerk met meer duurzame materialen, die op bestelling in Amsterdam worden gemaakt.

Wat ben je aan het doen?

“Ik run Atelier Félie. Met een groep freelancers makers maken we, in Amsterdam, verschillende items van meer duurzame stoffen. De makers zijn allemaal meiden die het naast hun baan, of eigen onderneming, heel leuk vinden om creatief bezig te zijn, net als ik. Iedere zondag om tien uur gaat de webshop open en nemen we bestellingen aan. Die worden dezelfde week gemaakt en verstuurd.”

Hoe ben je hiermee gestart?

“Ik heb het naaien geleerd toen ik ongeveer 13 jaar oud was. Toentertijd was het programma ‘Project Runway’ op tv, waarbij designers streden om de titel ‘beste designer’ en ze allemaal verschillende dingen maakten. Dat inspireerde me om zelf naailessen te nemen.

Anderhalf jaar geleden was ik aan het werk als advocaat. Ik hield van het vak, maar miste toch het creatieve in mijn leven. Daarom begon ik weer voorzichtig met het maken van jurkjes achter de naaimachine. Even later had ik zo’n tien jurkjes in mijn kast hangen en dacht ik: ik heb al eens eerder een merk opgezet, waarom deel ik het niet op Instagram? Dat ging heel goed en na een tijdje zat ik elke avond en in het weekend achter de naaimachine. Om toch nog wat vrije tijd te houden naast mijn baan als advocaat ben ik meiden om me heen gaan verzamelen die ook kleding konden maken. Nu hebben we een atelier in Amsterdam en zijn we uitgegroeid tot een groep van twaalf makers.”

Heel veel vrouwen weten jullie te vinden. Wat maakt Atelier Félie tot zo’n succes?

“Het wordt in Nederland gemaakt, met meer duurzame materialen. Daarnaast krijg je bij je bestelling een kaartje waarop staat wie het voor je heeft gemaakt. De kledingstukken worden op bestelling geproduceerd dus je kunt ook nog persoonlijke dingen aanpassen, bijvoorbeeld wanneer je je mouwen of broek iets langer of juist korter wilt hebben. Ik koop soms ook stoffen in die ‘over’ zijn. Het kan dus zijn dat er maar paar jurken van een bepaalde stof worden gemaakt. Ook dat maakt het uniek.”

Jullie maken alles zelf met de hand. Waarom vind je dat zo belangrijk?

“De eerste keer dat ik een eigen merk opzette, waren we meer onderdeel van de traditionele mode-industrie. Daarin kwam ik vaak meiden tegen die nog nooit zelf een jurk in elkaar hadden gezet. Allemaal hadden ze een passie voor mode, maar zelf achter die naaimachine kruipen, daar hadden ze geen zin in. Dat is wat je heel veel ziet in Europa. De mooiste modellen, ontwerpen, fotografen en tijdschriften komen hier vandaan, maar de kleding wordt voor hele lage prijzen geproduceerd in Bangladesh. Daar zit een soort disconnect. Als we zeggen dat we van mode houden, dan moeten we ook het ambacht vieren en leren.”

Wat zijn je dromen voor de toekomst?

“Voor mij is het belangrijk dat ik zelf mijn creativiteit kwijt kan en dat andere meiden dat hier ook kunnen. Het hoeft voor mij niet allemaal groter of met veel meer geld. Zo lang we het maar gezellig hebben met elkaar. Ik hoop wel dat Atelier Félie zo door blijft groeien en we uiteindelijk een eigen plek kunnen vinden waar we ook andere creatieve dingen kunnen doen. In andere plekken in Nederland heb je bijvoorbeeld ook ateliers die tegelijk ook een sociale werkplaats zijn of waar nieuwe Nederlanders de taal leren. Het lijkt me tof om een plek te creëren waar mensen samen kunnen komen om creatief bezig te zijn.”

Meer lezen?

Tekst Rachel Vieth  Fotografie Beetje & Atelier Félie

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN